Ministrul Mediului: „Am putea vedea în Praid evenimente de tip domino”. Mircea Fechet anunță care este „cel mai negru scenariu”

Data actualizării: Data publicării:
inundatii salina praid parau corund
Foto: Mircea Fechet/ Facebook

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că experţii care monitorizează situaţia de la Salina Praid consideră că, la acest moment, scenariul „cel mai negru” ar fi al unor „evenimente de tip domino, cauzate de surpări parţiale la mina veche, însă acestea nu ar afecta considerabil zona”. „Salinitatea apei în aval ar creşte brusc, dar ar fi o creştere temporară”, a adăugat el, potrivit News.ro. 

„Am putea vedea în Praid evenimente de tip domino, cauzate de surpări parţiale la mina veche, însă acestea nu ar afecta considerabil zona. Salinitatea apei în aval ar creşte brusc, dar ar fi o creştere temporară. Este cel mai negru scenariu pe care îl iau în calcul, până la acest moment, experţii naţionali şi internaţionali care şi-au unit forţele cu un singur scop: siguranţă maximă pentru locuitori şi riscuri cât mai scăzute pentru întregul ecosistem din Praid”, a arătat Mircea Fechet, luni, într-o postare pe Facebook. 

El a menţionat că informaţiile pe care le primeşte de la specialiştii care monitorizează situaţia arată că „lucrurile se mişcă în direcţia bună”, conform planului de intervenţie stabilit în şedinţele operative. 

„Constructorul contractat de Salrom continuă lucrările de captare a apei pârâului Corund şi deviere a acestuia prin ţevi ancorate în versant. Evoluţia craterelor este monitorizată de specialişti cu ajutorul dronelor şi al tehnologiei LiDAR, pentru că vor să aibă un tablou clar, actualizat în permanenţă, din punctul de vedere al geomorfologiei minei. Între timp, experţii internaţionali lucrează cu specialiştii români, pun cap la cap măsurători şi modele digitale ale suprafeţei minei, analizează dinamica eroziunilor subterane ale formaţiunilor de sare şi vin cu propuneri de soluţii tehnice complementare pentru devierea pârâului Corund. Mai exact, vorbesc despre o tehnologie nouă de impermeabilizare a patului pârâului”, a detaliat ministrul Mediului. 

El a arătat că primele soluţii recomandate de experţi au fost deja puse în practică şi funcţionează. 

„Colegii de la Apele Române au instalat două praguri succesive de liniştire în albia Corundului (la 195 m şi 75 m amonte de podul de acces). S-a redus viteza de curgere a apei, ceea ce înseamnă o anumită stabilizare în zona craterelor din plafonul minei, avem un echilibru temporar între afluxuri şi evacuări în sistemul subteran al minei. De asemenea, concentraţiile de cloruri s-au redus, iar conductivitatea înregistrează uşoare tendinţe de scădere. În continuare, ABA Mureş colectează zilnic probe de apă de pe cursurile Corund, Târnava Mică, Târnava Mare şi râul Mureş, care au fost afectate de poluarea cu cloruri, şi verifică periodic parametrii de calitate”, a explicat Fechet. 

El a amintit că ANAR a alocat fonduri de 3,1 milioane de lei pentru demararea studiului de fezabilitate la acumulările care vor atenua, în viitor, riscul unor viituri pe Corund. 

„Solidaritatea şi munca în echipă fac ca fiecare zi să conteze şi să aducă un plus important de expertiză şi încredere că vom găsi cele mai bune soluţii, cât mai repede, pentru a proteja oamenii şi natura din Praid, şi în acelaşi timp pentru a evacua – în siguranţă – milioanele de metri cubi de apă sărată din subteran. Le mulţumesc celor care s-au mobilizat pentru stabilizarea situaţiei!”, a conchis Fechet.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
La ce distanță se plantează gardul viu de gardul vecinului? Linia de hotar trebuie respectată
Digi FM
Câte note de 10 s-au luat la BAC 2025. Trei zile pentru depus contestații
Pro FM
Este leită Beyonce, acum mai bine de 20 de ani. Blue Ivy, tot mai înaltă și subțire. Alături de mama ei, în...
Film Now
Zâmbet șarmant, ruj roșu și atitudine senzuală. Scarlett Johansson, în fustă mini la ședința foto pentru...
Adevarul
Rusia și-a schimbat din mers strategia pentru a pune mâna pe România. „Rețeta nu e complicată, dar e pusă...
Newsweek
Contribuții de sănătate la pensii peste 4.000 lei. Cine nu poate cumula pensia cu salariul?
Digi FM
Soția lui Ilie Năstase, după ce a depus actele de divorț: "Nu vreau să-l denigrez, doar că nu am mai putut să...
Digi World
De ce ar trebui să porți ochelari de soare tot timpul anului, chiar și când sunt nori. Așa poți preveni...
Digi Animal World
Imagini virale cu doi pui de urs. S-au luat la harță, apoi au dansat și s-au îmbrățișat
Film Now
Damson Idris, îngrozit în timp ce filma o scenă cu Brad Pitt în „F1”: „Am crezut că o să-mi pierd slujba”
UTV
Bianca Censori, copia fidelă a lui Kim Kardashian: body nude și cizme de blană în Beverly Hills