Modul neașteptat în care poluarea pune în pericol peștii

Data actualizării: Data publicării:
pesti

Peştii îşi pierd simţul mirosului, avertizează un nou studiu. De vină este nivelul tot mai mare de dioxid de carbon din atmosferă.

Apa mărilor şi oceanelor devine tot mai acidă pentru că absoarbe concentraţii mari de dioxid de carbon din aer, au descoperit specialiştii britanici. După revoluţia industrială şi până în prezent, nivelul acidităţii a crescut cu 43 la sută şi se estimează că, spre sfârşitul acestui secol va fi de 2,5 ori mai mare.

Fenomenul are un impact negativ major asupra peştilor, care îşi pierd mirosul şi, prin urmare, nu mai pot găsi hrană, nu se mai pot recunoaşte între ei şi nici nu mai sunt capabil să evite prădătorii.

Cercetătorii au făcut teste în laborator cu exemplare tinere de biban de mare. Şi au observat că aceştia s-au mişcat mai lent şi au încremenit când au simţit mirosul prădătorilor. Apoi le-au verificat activitatea sistemului nervos.

Concluzia este că dacă aciditatea din ape va creşte aşa cum este prognozat, peştilor li se va diminua la jumătate simţul olfactiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri