Motan salvat de la moarte cu transfuzie de sânge canin și vindecat apoi de hepatită cu extract de oregano

Data publicării:
motan

Acum trei săptămâni, o întâlnire cu o haită de câini nu s-a terminat deloc bine pentru motanul Alun. Stăpânul lui l-a dus la veterinar pregătit pentru ce e mai rău.

Am venit cu el la clinică, din patru picioare trei le avea în groapă. Pur şi simplu era ca o cârpă, cam plâns tot drumul”, povestește Tudor Ciuca, stăpânul motanului.

Când pacientul a ajuns la noi, şansele de supravieţuire erau foarte, foarte mici”, spune Răzvan Codea, medic veterinar.

Opt veterinari de la Universitatea de Medicină Veterinară au pus pariu că pot salva toate cele nouă vieţi ale motanului aventurier.

După o operaţie ce a durat aproape două ore, medicii au reuşit să-l stabilizeze. Ceea ce i-a salvat însă viaţa a fost sângele de câine pe care veterinari au decis să i-l administreze.

„Am optat pentru această variantă având în vedere că motanul avea nevoie de o cantitate mai mare de sânge ce nu o putea recolta de la nicio pisică”, explică Orsolya Sarpataki, medic veterinar.

După patru zile, Alunel a revenit la aceiaşi medici, bolnav de hepatită şi a primit un nou tratament în premieră, pe lângă terapia clasică: extractul de oregano. Experimentul a funcţionat, iar motanul s-a însănătoşit în câteva zile.

În lume există deja studii recente care arată efectele benefice ale extractului de oregano în afecţiuni precum diabetul, dar substanţa nu a mai fost testată în cazuri de hepatită. O cercetare cu acest subiect e derulată în prezent la Universitatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Dacă rezultatele vor fi încurajatoare, ar putea revoluţiona tratamentul hepatitei, atât în cazul animalelor, cât şi al oamenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri