Galerie Foto Muștele vampir și murele invazive amenință să distrugă ecosistemul vulnerabil al Insulelor Galapagos

Data publicării:
Muscă vampir (Philornis downsi)
Muștele vampir (Philornis downsi) își depun larvele în cuiburile păsărilor, pritre care se numără și specii pe cale de dispariție, si apoi infestează puii și îi omoară. Foto: Apk9to5

Arbuștii de mure și muștele vampir care se hrânesc cu sânge amenință ecosistemele vulnerabile din Insulele Galapagos, unele dintre speciile de animale afectate fiind deja aproape de dispariție, scrie Sky News.

Cele două specii invazive au fost introduse în arhipelagul ecuadorian din greșeală acum zeci de ani, dar din cauză că nu există nicio măsură de a le controla răspândirea, acestea continuă să facă prăpăd în ecosistemul local.

Micuța muscă vampir a provocat una dintre cele mai dificile probleme de conservare cu care se confruntă acest ecosistem delicat.

Iguana marină din Insulele Galapagos - singura șopârlă din lume care își caută hrana în ocean. Foto: Profimedia Images
Iguana marină din Insulele Galapagos - singura șopârlă din lume care își caută hrana în ocean. Foto: Profimedia Images

Hrănindu-se cu sânge ca să se reproducă, muștele amenință peste 20 de specii de cinteze, care sunt unele dintre cele mai emblematice păsări din Insulele Galapagos, populațiile lor fiind în declin.

Muștele vampir (Philornis downsi) își depun larvele în cuiburile păsărilor, printre care se numără și specii pe cale de dispariție, si apoi infestează puii și îi omoară.

Viespea care ar putea opri răspândirea muștelor vampir

Oamenii de știință au analizat acum șase ani eficiența introducerii unei specii de viespe care ar putea controla răspândirea muștelor, dar au vrut să se asigure că nu va afecta celelalte insecte native înainte să le elibereze în natură.

„Galapagos este în pericol”, a avertizat directorul executiv al Fundației Charles Darwin, Rakan Zahawi. „Spun asta nu doar pentru a crea puțină vizibilitate în acest sens, ci și pentru că avem probleme grave în Galapagos.”

Mure
Zone vaste din Galapagos s-au transformat în păduri de muri care distrug culturile agricole și alte plante locale. Foto: Profimedia Images

Zahawi a avertizat și despre speciile invazive de muri care distrug culturile agricole și alte plante. Din cauza răspândirii lor, zone vaste din Galapagos s-au transformat în păduri de muri, păsările dispersând semințele plantei în diferite zone după ce le consumă.

Oamenii de știință au testat o ciupercă chinezească folosită doar pentru a ataca planta, dar cercetarea nu a dat niciun rezultat ferm. 

Insulele Galapagos au o mare biodiversitate și găzduiesc o gamă largă de specii, precum emblematicele țestoase gigant și iguane marine.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri