Muzeul de Istorie Naturală din Iași are nevoie urgentă de reabilitare

Data publicării:
muzeul-de-stiinte-naturale...jpg

Provizoriu, până se va rezolva situația cu reparațiile clădirii, am instalat niște folii de plastic, ca să protejăm vitrinele, pentru că s-au produs niște infiltrații de apă. Ligheanele sunt acolo pentru a aduna apa care se prelinge pe folii”, explică Grigore Davideanu, muzeograf.

Tavan fisurat, pereți plini de infiltrații şi tencuială exterioară care se desprinde. Aşa arată Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi, o clădire nerenovată de mai bine de 20 de ani.

Clădirea a fost expertizată în 1995 și a fost catalogată ca fiind cu risc major de prăbușire. Cel puțin 2 milioane de euro ar trebui pentru reabilitarea clădirii”, afirmă Ion Cojocaru, directorul Muzeului de Istorie Naturală.

Muzeul are peste 150.000 de exponate, dintre care 3.500 fac parte din patrimoniul național. Printre ele - replici ale dinozarilor, păsări, mamifere, dar și scheletul unui elefant care a fost adus la Iași în 1834.

Scheletul elefantului Gaba, piesa de rezistență, a fost cumpărat de către domnitorul Mihail Sturza pentru 135 de galbeni. Mai târziu, exponatul a fost donat muzeului. Acum există două reprezentări ale acestuia - scheletul alături de o reprezentare la scară pe care este montată pielea. Sala principală de întâlnire din clădirea muzeului a ajuns să poarte, neoficial, numele de Sala Elefant”, relatează Teodora Tompea, reporter Digi24.

„Expoziția permanentă din păcate este închisă din cauza stării în care se află clădirea, pentru a nu pune în pericol vizitatorii, care sunt în special copii”, spune Grigore Davideanu, muzeograf.

Clădirea a fost în litigiu timp de opt ani şi nimeni nu a vrut să investească în reparaţii. De la începutul anului, însă, de administrare se ocupă Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

„Acum sigur că ne putem gândi ce s-ar putea face. Un proiect de reabilitare, consolidare și amenajare a clădirii, probabil depus pe fonduri europene”, declară Vasile Ișan, rector UAIC Iași.

Până atunci, muzeul va rămâne în continuare închis. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri