Noi norme privind obiectele din plastic de unică folosinţă. Când vor fi interzise

Data publicării:
farfurie si pahar de plastic
Foto: Guliver/Getty Images

Consiliul UE a adoptat marţi o directivă care introduce noi restricţii pentru anumite materiale plastice de unică folosinţă.

Astfel, până în 2021 vor fi interzise în UE farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă din plastic, paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi.

Directiva privind materialele plastice de unică folosinţă se bazează pe legislaţia existentă a UE în materie de deşeuri, dar stabileşte norme mai stricte pentru cele mai poluante 10 articole, din punctul de vedere frecvenţă a apariţiei pe plajele europene. Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosinţă pentru care există alternative. În plus, sunt introduse măsuri specifice de reducere a utilizării produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des în mod necorespunzător, potrivit Agerpres.

Unul dintre principalele obiective ale acestei directive este reducerea cantităţii de deşeuri de plastic pe care le generăm. Conform noilor norme, până în 2021 vor fi interzise, printre produsele din plastic de unică folosinţă, farfuriile, tacâmurile, paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi.

Adoptarea formală a noilor norme de către Consiliu reprezintă etapa finală a procedurii. Decizia de marţi a Consiliului UE va fi urmată de publicarea textelor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea apoi la dispoziţie doi ani pentru a o transpune în dreptul lor naţional.

Statele membre au convenit să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic până în 2029, iar sticlele din plastic vor trebui să conţină, până în 2025, cel puţin 25% material reciclat, iar până în 2030 cel puţin 30%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri