Norvegia, amenințată de două fenomene extreme în același timp: incendii de pădure și inundații

Data actualizării: Data publicării:
incendii de padure norvegia
Norvegia, amenințată de incendii de pădure în plină iarnă Foto: Profimedia

Norvegia, unde în urmă cu câteva zile a avut loc o teribilă alunecare de teren, în urma căreia încă sunt persoane date dispărute, este amenințată în aceste zile de fenomene meteo extreme. În plină iarnă, autoritățile din această țară nordică au emis un cod galben de incendii pentru zonele în care nu este zăpadă și unde vegetația se poate aprinde cu ușurință. În același timp, în alte zone au fost emise alerte pentru inundații.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Norvegiei că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile norvegiene, până în data de 3 ianuarie, ora 13:00, a fost emis un cod galben de incendii locale pentru zonele libere de zăpadă din zona Tromso-Nordland. Întrucât vegetaţia se poate aprinde cu uşurinţă, incendiile ar putea afecta suprafeţe întinse de pădure, avertizează MAE. Pentru luni, în regiunea Tromso sunt prognozate temperaturi pozitive, de 4 grade.

De asemenea, autorităţile norvegiene au anunţat coduri de inundaţii, inclusiv în zona capitalei. Pentru râul Akerselva este în vigoare un cod galben în zona Oslo, în timp ce un cod portocaliu a fost emis pentru râurile Vansjo/Mossevassdraget în zona Viken şi pentru Halden, în regiunea Halden.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet www.yr.no, www.varsom.no/en/, http://oslo.mae.ro/, www.mae.ro, www.meteoalarm.eu şi reaminteşte cetăţenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Oslo: +4799153137, reamintește MAE într-un comunicat publicat de Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri