„Nu am mai văzut niciodată asemenea valuri de căldură”. Experții, alarmați de ceea ce se petrece în Cercul Arctic

Data actualizării: Data publicării:
mwCzoAU

Situația din regiunea arctică este mai mult decât îngrijorătoare privind efectele încălzirii globale, susțin experții. Cercul polar arctic s-a confruntat cu cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată.

Grosimea stratului de gheață marină a atins un nou record minim în acest an, arată date oficiale publicate de Statele Unite marți, transmite The Guardian.

„Este pur și simplu o nebunie (ce se petrece – n.r.). Aceste valuri de căldură – nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a declarat Mark Serreze, directorul National Snow and Ice Date Center din Boulder, Colorado, care studiază Cercul Arctic din 1982.

Experții sunt convinși că încălzirea globală este responsabilă de frontul siberian care a lovit Europa în ultimele săptămâni și nord-estul Statelor Unite ale Americii.

La finele lunii februarie, temperatura medie calculată de meteorologii danezi deasupra Cercului Polar Artic era cu 20 de grade mai caldă decât ar fi trebuit să fie. Această încălzire subită era responsabilă de vortexul polar de pe continentul european.

În cel mai nordic punct al Groenlandei au fost înregistrate 61 de ore de temperaturi peste pragul de îngheţ, numai de la începutul acestui an – un record îngrijorător.

Vortexul polar revărsat peste toată Europa a fost rezultatul unei inversiuni termice. Aerul cald a urcat dinspre oceanul Atlantic şi din strâmtoarea Bering spre Polul Nord şi a forţat desprinderea unei mase de aer rece, care a coborât peste continent.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri