O floare unică în lume, salvată de cercetătorii români, înfloreşte în această perioadă

Data publicării:
nufar termal2 facebook 5.08 1

Specie endemică a Rezervaţiei Naturale „Pârâul Peţea”, din Băile 1 Mai, Nymphaea lotus var. thermalis era în pericol să dispară pentru totdeauna, din cauza secării apei din rezervaţie.

Nymphaea lotus var. thermalis are însă şanse de supravieţuire graţie eforturilor făcute de o echipă de cercetători coordonată de Cristian F. Blidar, şef de lucrări la Catedra de Biologie a Facultăţii de Ştiinţe (Universitatea din Oradea), doctor în domeniul biotehnologiilor vegetale. Compania Turism Felix S.A. a pus la dispoziţia cercetătorilor unul dintre cele patru bazine de la Lacul cu Nuferi, Băile Felix, se arată într-un comunicat al companiei

Cercetările echipei au demarat în 2013 prin încercarea de a cultiva in vitro nufărul termal, condamnat la extincţie. Demersul a fost un succes, iar găsirea unui habitat propice dezvoltării şi înmulţirii naturale a Nymphaea lotus var. thermalis a constituit următoarea provocare.

Soluţia a fost transplantarea a o parte din plantele obţinute în laborator din cele patru bazine din Băile Felix. În acest microclimat unic în Europa cresc acum specii ca nufărul alb (Nymphaea alba), lotusul sacru (Nelumbo nucifera) şi chiparosul de baltă (Taxodium distichum).

Pe măsura dezvoltării tulpinilor de nufăr termal, exemplare de nelumbo vor fi transplantate. Scopul este ca, în doi, trei ani, suprafaţa unui întreg bazin să fie ocupată în întregime de Nymphaea lotus var. thermalis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri