O piatră folosită timp de 30 de ani ca piedică de ușă costă 100.000 de dolari. Ce este de fapt

Data actualizării: Data publicării:
181004214015-doorstop-meteorite-exlarge-169
Foto: Universitatea Centrală Michigan

O piatră de aproape 10 kilograme ce a fost folosită de un fermier din Michigan, timp de 30 de ani, ca piedică de ușă s-a dovedit a fi un meteorit care valorează 100.000 de dolari, informează CNN.

181004214015-doorstop-meteorite-exlarge-169
Foto: Universitatea Centrală Michigan

Mona Sîrbescu, profesoară de geologie la Universitatea Centrală din Michigan, a fost rugată tot timpul în cei 18 ani de activitate de diverși oameni să analizeze roci în speranța că provin din spațiu, iar răspunsul a fost de fiecare dată „nu este”.

Însă asta s-a schimbat când a venit un bărbat din Michigan, care a spus că are acea „piatră” de 30 de ani.

„Mi-am dat seama pe loc că e vorba despre ceva special”, a spus Mona Sîrbescu, potrivit sursei citate.

După ce a analizat roca de circa 10 kilograme, a descoperit că era formată în proporție de 88,5% din fier și 11,5% din nichel.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Universitatea Centrală din Michigan a estimat că meteoritul are o valoare potențială de 100.000 de dolari, fiind a șaselea cel mai mare meteorit descoperit în acest stat.

„Este cel mai valoros specimen pe care l-am ținut în viața mea, din punct de veder ral banilor și științific”, a precizat profesoara Mona Sîrbescu.

Meteoritul ar fi ajuns pe Pământ undeva în anii '30 și a intrat în posesia actualului proprietar în 1988. El a văzut roca folosită ca piedică de ușă și l-a întrebat pe femierul din Edmore ce este. Un meteorit, a fost răspunsul, iar femierul i l-a oferit.

Și actualul proprietar a folosit meteoritul ca piedică de ușă, iar anul acesta s-a gândit să-l trimită la analiză. „Mi-am spus: Să văd cât valorează”, a spus proprietarul, care a rămas anonim.

Potrivit CNN, un muzeu dorește să cumpere meteoritul pentru a fi expus publicului. Proprietarul este dispus să ofere 10% din sumă universității care l-a studiat.

Mona Sîrbescu a absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universității din București în 1989.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri