ORA PĂMÂNTULUI. Luminile s-au stins sâmbătă seară în şapte mii de oraşe de pe toate continentele

Data publicării:
ora pamantului timisoara - inquamphotos

La București, Palatul Parlamentului, Ateneul Român şi ministerele s-au alăturat evenimentului. Guvernul le-a luat-o însă înainte. Chiar în momentul în care reporterul Digi24 Adrian Cojocaru se pregătea să relateze evenimentul din Piaţa Victoriei, luminile din clădirea Executivului au fost stinse.

Adrian Cojocaru: Guvernul s-a grăbit să celebreze Ora Pământului și a stins lumina de pe clădire cu câteva minute înainte de ora 20:30.

Sincronizare perfectă și la Cluj-Napoca. Municipalitatea a stins luminile din centru chiar în momentul în care reporterul relata evenimentul.

Bianca Şomlea, reporter Digi24 Cluj-Napoca: Chiar dacă a fost lăsată în întuneric timp de o oră, Piaţa Unirii a strâns mai mulţi clujeni decât într-o seară obişnuită. Cei care au venit aici au putut să vadă jonglerii cu foc, au aprins câte o lumânare şi au putut asculta piese cântate la chitară.

„60 reprezintă un fel de a transmite că măcar pentru o oră trebuie să conştientizăm că Pământul are nevoie să respire”, spune Diana Galea, organizator.

„Mai bine o lumânare decât un bec aprins”, întărește un participant.

Ora Pământului, la Timișoara FOTO: inquamphotos.com

Asta au spus şi 100 de elevi din Constanţa care au stins becurile şi au aprins 2.000 de lumânări.

„Doar pe Pământ locuim și trebuie să avem grijă de el și să arătăm că ne pasă!”, îndeamnă o elevă.

Brașovul a fost printre orașele care au participat la Ora Pamântului încă de acum șapte ani când se organiza prima ediție din România. Și de această dată, cele mai importante străzi din Centrul istoric s-au cufundat în întuneric pentru ca fiecare localnic să conștientizeze că natura merită mai mult respect.

„Efectul într-o oră nu este mare, e mai mult simbolic, ca să ne învețe cum să ne organizăm și cum să protejăm mediul înconjurător. Știm că energia electrică de multe ori se obține pe căi care nu sunt prielnice mediului înconjurător”, spune un participant la eveniment.

„O să sting şi eu luminile şi televizorul, de asemenea chiar şi telefonul mobil”, promite un turist.

Ora Pământului pe glob

Ora Pământului a început la ora locală 20 şi 30 de minute. Aşa că evenimentul a fost marcat mai întâi în metropolele din Asia: Tokyo, Hong Kong sau Manila. Au urmat capitalele europene, unde multe simboluri urbane au rămas în întuneric timp de o oră.

Primarul Parisului, ministrul pentru Energie, Segolene Royal, şi reprezentanţi ai organizaţiilor ecologiste au stins lumina la Turnul Eiffel. Simbolul Parisului a rămas în întuneric doar cinci minute şi nu o oră, aşa cum s-a întâmplat în alte oraşe.

În capitala Japoniei, Turnul Tokyo, unul dintre simbolurile oraşului, a fost cuprins de întuneric timp de o oră pentru a marca Ora Pământului.

„Eu scot aparatele din priză atunci când nu le folosesc şi am înlocuit becurile cu LED-uri”, explică un localnic ce face pentru mediu.

O situaţie inedită a avut loc în Hong Kong, metropola asiatică în care, în mod obişnuit luminile nu se sting niciodată. De data aceasta, multe dintre blocurile turn ale oraşului au rămas pe întuneric.

„Potrivit studiilor noastre, dacă întreaga lume ar urma stilul de viaţă din Hong Kong, am avea nevoie de trei planete Pământ. E clar că noi consumăm foarte mult. De aceea, trebuie să le amintim oamenilor ce au de făcut. Deşi este vorba doar de o oră, reprezintă o schimbare de comportament”, spune Edward Ho, reprezentant al unei organizaţii ecologiste.

Şi în Filipine, mii de oameni au sărbătorit Ora Pământului prin antrenamente sportive în aer liber şi în întuneric. Acţiuni asemănătoare au avut loc şi în alte state din Asia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri