Orban, despre cazul din Harghita:Ursul a zăcut pe drum pentru că autoritățile nu și-au făcut datoria

Data actualizării: Data publicării:
Big brown bear in the forest
FOTO: Getty Images

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seară, că ursul lovit de mașină în Harghita a zăcut 18 ore pe drum, deoarece autoritățile nu și-au făcut treaba, iar medicul veterinar nu a dispus de toate resursele necesare pentru a rezolva această situație.

A zăcut pe drum pentru că autoritățile nu și-au făcut datoria. Pentru că medicul veterinar nu era dotat cu ceea ce trebuia să facă, pentru că nu a transmis informația, prefectul nu a convocat comitetul și nu au fost luate deciziile care erau obligatorii prin reglementările aflate în vigoare. Știți la ce oră a primit Ministerul Mediului solicitarea de aprobare a împușcării ursului? La ora 11:05, duminică, în condițiile în care accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. E o viteză de melc. Ministerul Mediului a luat decizia în 45 de minute, după analizarea situației și după informații suplimentare”, a spus Ludovic Orban, la Realitatea PLUS, potrivit Mediafax.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, luni, că în cazul din Harghita am asistat la o „agonie în direct”, acuzând că ursul a fost supus unui „comportament inuman”. În ședință MMPA, s-a stabilit constituirea unui grup de lucru în județe, astfel încât situații de acest fel să nu mai aibă loc.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului a emis avizul de recoltare a ursului duminică, la ora 12.00.

Alexe a precizat că în cursul zilei de luni vor fi transmise adrese neoficiale pentru constituirea grupului de lucru, de modificare a lui 557/2017 astfel încât la nivelul județelor să existe comitete județene de urgență.

Ursul, care a fost lovit de o mașină sâmbătă, în jurul orei 18.00 și a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împușcat de vânători.

Potrivit autorităților, animalul a fost ridicat de pe carosabil duminică, după 18 ore de la producerea accidentului.

Din cauza intervenției defectuoase, ministrul de Interne Marcel Vela a decis să demareze procedura de demitere a prefectului din Harghita.

În acest caz a fost deschis și un dosar penal pentru a se stabili dacă cineva se face vinovat de o infracțiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri