Organizații de mediu: Noul Cod Silvic condamnă pădurile şi legalizează defrişarea

Data publicării:
14022013 20cod 20silvic 20ecologisti-49615

Principala modificare este cea care anulează dreptul ocoalelor silvice să stabilească numărul de copaci care sunt tăiaţi. Cu alte cuvinte, defrişările vor fi la liber şi nu mai poate fi ţinută evidenţa suprafeţelor verzi care dispar. Mai mult, noul Cod Silvic ar da dreptul primăriilor să transforme bucăţi de pădure în teren intravilan. Iar pe aceste zone se pot da aprobări pentru construcţii.

„Modificările din Codul Silvic sunt de mare fineţe. Se vede că oamenii s-au gândit foarte mult cum să nu fie foarte la vedere, să nu înţeleagă un om normal ce se întâmplă acolo”, a declarat Magor Csibi, director de programe World Wide Fund For Nature România.

Unul dintre iniţiatorii noii legi a pădurilor este revoltat. Susţine că în Codul Silvic nu se ascunde niciun interes ilegal. Şi că organizaţiile de mediu nu înţeleg faptul că nu avem nevoie doar de oxigen.

„ONG-urile vor să transforme toată România în parcuri naturale şi arii protejate. Pădurea are şi un rol economic”, a spus Gheorghe Tinel, deputat PDL.

„Interesul unor parlamentari în acest moment este să deschidă piaţa lemnului şi să taie în România exact atât de mult cât poate piaţa să absoarbă”, a adăugat Magor Csibi, director de programe World Wide Fund For Nature România.

Fond forestier mai mic, profituri mai mari pentru firme

În tot acest timp, mai multe zone din ţară sunt în plin proces de deşertificare iar România are astăzi un fond forestier cu aproape zece procente mai mic decât media Uniunii Europene:

Va fi greu să ne revenim, spun ONG-urile. Studiile lor arată că doar în perioada 2009-2011, peste 280.000 de hectare de pădure au dispărut de pe teritoriul României, asta înseamnă aproape 20% din tot fondul forestier.

În acelaşi timp, firmele care exploatează lemnul la noi în ţară îşi dublează profitul de la an la an. Doar în 2011, o companie austriacă a înregistrat încasări cu 180% mai mari faţă de 2010 şi este pe locul 50 în top 100 al celor mai profitabile societăţi din România.

Codul Silvic, aflat în dezbatere de mai bine de doi ani, va fi din nou pe ordinea de zi a Parlamentului săptămâna viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri