Sari la conținut

Capcană mortală pentru speciile protejate

Un râs (lynx lynx), exemplar al unei specii protejate prin lege, a fost lovit de o mașină și ucis pe o trecere de pietoni pe DN1 în zona Tureni. 

 

În urmă cu două zile, un râs (lynx lynx) a fost lovit de o mașină și ucis pe o trecere de pietoni din comuna Tureni, județul Cluj, potrivit publicației ziar15minute.net.

Animalul, care face parte dintr-o specie protejată de lege, a fost surprins de un autoturism și accidentat chiar în apropiere de casa primarului din Tureni, Daniela Mănăilă.

Dincolo de faptul că un animal sălbatic a ajuns între oameni, existând astfel posibilitatea să atace pe cineva sau să ucidă animalele domestice, faptul că acest râs a fost ucis pe o trecere de pietoni dintr-o comună ridică o mare problemă ecologică, despre care nimeni nu vorbește, spune publicația menționată.

Montarea parapetelor despărțitoare între cele două sensuri de mers pe DN 1 E60, fără pasaje de trecere de pe un sens pe altul, a afectat serios ecosistemul din zonă, în condițiile în care animalele care trăiesc în zona Cheilor Turenilor, râși, căprioare, cerbi, iepuri, vulpi, nu mai pot traversa șoseaua națională pentru a ajunge în partea cealaltă și ajung să fie strivite de mașini.

„Zilnic sunt căprioare și vulpi omorâte de mașini sus pe dealul Buhi. Totul se întâmplă din cauză că s-au montat parapetele fără breșe de trecere”, spune Daniela Mănăilă, primarul comunei Tureni. Aceasta adaugă că a făcut adrese către autorități pentru protejarea animalelor, pentru crearea breșelor de trecere, însă nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru crearea acestor breșe.„Am făcut cereri la CNAIR încă de când montau parapetele și n-am primit niciun răspuns.

Amenințări de la Poliție

Primarul susține că a fost inclusiv amenințat de Poliție pentru a o lăsa mai ușor cu măsurile destinate protecției speciilor de animale. ”A fost un ofițer de la IGPR la mine la Primărie și m-a amenințat că-mi face dosar penal dacă mai insist cu aceste breșe, pentru că nimeni nu-și va asuma responsabilitatea pentru ele. Problema este mare, deoarece nici agricultorii nu pot traversa DN 1 E60 pentru a ajunge la parcele. Trebuie să meargă până la Turda și să se întoarcă pe dealul Dăbăgău”, spune Daniela Mănăilă.

Publicația menționată întreabă dacă atât CNAIR a obțiunut avizele necesare pentru montarea parapetelor de la Ocolul Silvic și de la Ministerul Mediului.

Pe aceeași temă

Măsuri antiger pentru animale

Frigul din ultimele zile este greu de suportat şi de animale. La cel mai mare padoc din Galaţi, mâncarea şi apa au...