Capcană mortală pentru speciile protejate

Data actualizării: Data publicării:
ras sosea

Un râs (lynx lynx), exemplar al unei specii protejate prin lege, a fost lovit de o mașină și ucis pe o trecere de pietoni pe DN1 în zona Tureni. 

 

În urmă cu două zile, un râs (lynx lynx) a fost lovit de o mașină și ucis pe o trecere de pietoni din comuna Tureni, județul Cluj, potrivit publicației ziar15minute.net.

Animalul, care face parte dintr-o specie protejată de lege, a fost surprins de un autoturism și accidentat chiar în apropiere de casa primarului din Tureni, Daniela Mănăilă.

Dincolo de faptul că un animal sălbatic a ajuns între oameni, existând astfel posibilitatea să atace pe cineva sau să ucidă animalele domestice, faptul că acest râs a fost ucis pe o trecere de pietoni dintr-o comună ridică o mare problemă ecologică, despre care nimeni nu vorbește, spune publicația menționată.

Montarea parapetelor despărțitoare între cele două sensuri de mers pe DN 1 E60, fără pasaje de trecere de pe un sens pe altul, a afectat serios ecosistemul din zonă, în condițiile în care animalele care trăiesc în zona Cheilor Turenilor, râși, căprioare, cerbi, iepuri, vulpi, nu mai pot traversa șoseaua națională pentru a ajunge în partea cealaltă și ajung să fie strivite de mașini.

„Zilnic sunt căprioare și vulpi omorâte de mașini sus pe dealul Buhi. Totul se întâmplă din cauză că s-au montat parapetele fără breșe de trecere”, spune Daniela Mănăilă, primarul comunei Tureni. Aceasta adaugă că a făcut adrese către autorități pentru protejarea animalelor, pentru crearea breșelor de trecere, însă nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru crearea acestor breșe.„Am făcut cereri la CNAIR încă de când montau parapetele și n-am primit niciun răspuns.

Amenințări de la Poliție

Primarul susține că a fost inclusiv amenințat de Poliție pentru a o lăsa mai ușor cu măsurile destinate protecției speciilor de animale. ”A fost un ofițer de la IGPR la mine la Primărie și m-a amenințat că-mi face dosar penal dacă mai insist cu aceste breșe, pentru că nimeni nu-și va asuma responsabilitatea pentru ele. Problema este mare, deoarece nici agricultorii nu pot traversa DN 1 E60 pentru a ajunge la parcele. Trebuie să meargă până la Turda și să se întoarcă pe dealul Dăbăgău”, spune Daniela Mănăilă.

Publicația menționată întreabă dacă atât CNAIR a obțiunut avizele necesare pentru montarea parapetelor de la Ocolul Silvic și de la Ministerul Mediului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...