Sari la conținut

Parcul Natural Apuseni, îngropat în gunoaie

Parcul Național Apuseni, care atrage anual mii de turiști din țară și din străinătate riscă să fie transformat de nepăsare într-o groapă de gunoi.

„Brazi, munți înalți și râuri cu ape cristaline sunt doar câteva din elementele cu care România încercă să atragă în zonă cât mai mulți turiști din păcate există și o problemă mai puțin cunoscută care poate otrăvi la propriu o arie protejată sau un proeict turistic e vorba de tonele de mizerii aruncate la întâmplare în cursurile de apă”, relatează Bogdan Costea, reporter Digi24.

De vină sunt localnicii din Nucet, care aruncă gunoaiele la voia întâmplării.

„Au fost momente când am întâlnit în general mobilier electronice, televizoare”, afirmă Paul Jurca, responsabil cu problemele de mediu primăriei Nucet.

Cei vinovaţi răspund de foarte puţine ori pentru că otrăvesc natura. În total, anul trecut s-au dat doar 25 de amenzi.

„Cine, noi locatarii (aruncăm gunoaiele – n.r.) cine altcineva ! Nu vine un străin, numai noi de aici”, spune o localnică.

„Din păcate noi trebuie să identificăm persoana exact în momentul în care săvârșește fapta ca să putem dovedi până la capăt că e făptașul”, spune Alin Moș, directorul Administrație Parcului Național Munții Apuseni.

Primăria Nucet a investit doar în 2015 peste 100 de mii de lei în cumpărarea unei mașini de gunoi, în construcţia de platforme de colectare a deșeurilor. Au fost montate până şi tăbliţe în care oamenii sunt rugaţi să nu arunce gunoiul la voia întâmplării.