Parcul Păcii va uni România și Ucraina. Va cuprinde păduri din țara noastră și din țara vecină

Data actualizării: Data publicării:
padure-parcul-pacii-agent-green-fb
România și Ucraina ar putea fi unite printr-un Parc Național al Păcii, care să cuprindă păduri, atât din țara noastră, cât și din țara vecină. FOTO Facebook Agent Green

România și Ucraina ar putea fi unite printr-un Parc Național al Păcii, care să cuprindă păduri, atât din țara noastră, cât și din țara vecină. Solidaritatea pentru Ucraina va continua și după război, prin acest proiect.

Ideea unui Parc Național al Păcii vine din partea societății civile și a oamenilor de știință din zona Sucevei.

Marcel Mîndrescu, geograf la Universitatea din Suceava: "Avem cea mai bună legătură carpatică cu Ucraina, și cu Serbia, dar aici și ca mod de locuire se continuă. E similitudine între cele două granițe. Ar fi un prim pas de colaborare cu Ucraina în domeniul mediului, adică mi se pare o chestie foarte bună.

Populația este asemănătoare, dacă vrem să discutăm cu cei de peste graniță se vor înțelege foarte bine, pentru că aici este o populație huțulă vorbitoare de ucraineană, un mixt cu Slovacă și așa mai departe. Practic, noi cu Ucraina împărțim cel mai bine mediul carpatic, ca relief, dacă trecem granița, relieful e la fel, pădurea e la fel, oamenii sunt aceiași, au aceleași tradiții, au aceleași îndeletniciri."

Gabriel Păun, președinte Agent Green: "Un parc național înseamnă oportunități, înseamnă că oamenii locului vor avea șansa de a pune în valoare tradiția și natura într-un fel în care vor prosperă. Cred că un parc național între Ucraina și România va fi o poveste ce va face înconjurul lumii.

Pentru ca Parcul Național al Păcii să devină realitate, este nevoie de voință din partea oamenilor de știință, dar și de voință politică. Autoritățile județene spun că agreează acest proiect. Ar putea ajuta și comunitatea locală prin dezvoltarea turismului".

Gabriel Păun, președinte Agent Green: "Ne-am gândit ca pe lângă parc, să facem traseul păcii. Acest traseu va urma întreg lanțul carpatic, Cehia, Polonia, Ucraina, va trece pe aici în România și se va termina în Serbia".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri