Parcul Porțile de Fier, rezervație a biosferei

Data publicării:
portile

Parcul Natural Porțile de Fier se întinde pe o suprafață de peste 120.000 de hectare, fiind al doilea din România ca mărime. Ca o particularitate, aici trăiesc peste 200 de specii de păsări, majoritatea de apă, dintre care 133 au statutul de specii strict protejate.

În total, în zona protejată, trăiesc peste cinci mii de specii de animale, unele periculoase pentru om.

Felix Baratky, pădurar în Parcul Natural Porțile de Fier: „Reptilele întâlnite în arealul Parcului Natural Porțile de Fier sunt foarte multe, însă doar una este veninoasă: vipera cu corn. Restul reptilelor nu sunt veninoase, cum ar fi șarpele de apă, țestoasa lui Herman”.

Parcul Natural Porţile de Fier este şi locul unde cresc peste 1.600 de specii de plante, dintre care 25 doar pe acest sector al Dunării. Toate aceste informaţii s-au regăsit în dosarul trimis la UNESCO de o profesoară de Geografie din Bucureşti şi care a primit aviz favorabil.

Prof. dr. Maria Patroescu, Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti: „Pentru a fi declarată o Rezervaţie a biosferei, trebuie să aibă elemente de patrimoniu natural şi imaterial, cultural, antropic, etnocultural, care să fie păstrate prin această supraveghere”.

Aflat pe teritoriul judeţelor Mehedinţi şi Caraş-Severin, Parcul Naţional Porţile de Fier ar putea reprezenta o sursă importantă de venit pentru autorităţile locale, odată cu dobândirea statutului de rezervaţie a biosferei.

Marian Jiplea, directorul Parcului Natural Porțile de Fier: „Atragem și vizitatori, să sperăm că și fondurile europene și investitorii vor fi mai mulți”.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: „O să înaintăm toate cererile și o să obținem toate avizele”.

În lume există 651 de rezervații ale biosferei, în 120 de țări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri