Cea mai poluată mare din lume. Pescarii s-au transformat în gunoieri cu jumătate de normă

Data actualizării: Data publicării:
pescar

Dacă înoţi în Marea Mediterană şi simţi că te gâdilă ceva la picioare, e mai posibil să fie o pungă de plastic decât o broască-ţestoasă. Marea e plină de plastic - World Wildlife Fund spune că în apele sale intră în fiecare minut echivalentul a 34. 000 de sticle de plastic. În Italia, pescari ca Gianni Collelli trec la acţiune şi curăţă marea care le asigură traiul. În cadrul unei noi iniţiative, pescarilor italieni li se permite să urce deşeuri la bord, pentru reciclare. Reporterul a ieşit în larg cu pescarii care joacă acum şi rol de gunoieri. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

E schimbul de dimineaţă. La ora 4:00, Gianni Collelli şi băieţii lui pleacă pe mare. Familia Collelli sunt pescari din generaţie în generaţie, dar nimeni nu ştie cât va mai dura acest lucru.

„Aici, stocul de peşte s-a refăcut, într-o oarecare măsură. Însă, din păcate, în mare e foarte mult plastic, fiindcă foarte mulţi ies în larg cu vase de agrement. În ultimii ani am pescuit o grămadă de plastic”, povestește Gianni Collelli, pescar.

Gianni a devenit recent gunoier cu jumătate de normă. Dacă prinde plastic în năvod, nu-l aruncă înapoi în mare, cum se procedează de obicei în Italia. Din cauza acuzaţiilor de transport ilegal de deşeuri şi datorită unei noi legi, el acum colectează plasticul şi-l aduce la mal.

6 kilograme de plastic, în loc de peşte. Situaţia asta îl înfurie.

„Noi trăim din ce pescuim. Dacă nu prea ai ce prinde, câştigi mai puţin şi ţi-e greu să-ţi întreţii familia”, spune pescarul.

Recent, o balenă a fost adusă de valuri pe o plajă din Sardinia. În stomac avea 22 de kilograme de plastic. Pur şi simplu a murit de foame.

„Când prindem peşti mari, de exemplu peşte-sabie, îi eviscerăm la bord. Găsim adesea plastic în stomacul lor. Iar asta se întâmplă tot mai des”, confirmă Gianni.

El şi băieţii lui se preocupă de conservarea mediului deoarece de asta depinde însăşi existenţa lor. Ei spun că omenirea se autodistruge, cu planetă cu tot. Văd asta cu ochii lor, în fiecare zi.

Marea Mediterană e considerată cea mai murdară mare din lume. Italienii pricep „cu încetinitorul” că trebuie să ia măsuri.

„Le dăm undă verde pescarilor care vor să lucreze în cadrul acestui proiect, împreună cu noi. Asta înseamnă că, odată cu peştele pe care-l prinzi, ajuţi statul italian să protejeze marea”, explică Sergio Costa, ministrul italian al mediului.

E, de asemenea, foarte bucuros că Italia dezvoltă alternative la plastic.

Ce este bioplasticul?

În Bologna, de exemplu. Compania Bio-On e o echipă tânără, condusă de Marco Astorri. În elaborarea bioplasticului lor, s-au bazat pe cercetări vechi de 100 de ani.

Praful alb e un polimer, produs de bacterii. E transformat în granule din care se pot face apoi tot felul de produse. Bio-On vinde acum, în toată lumea, licenţe pentru bioplasticul lor.

„Lucrul grozav la biopolimerul ăsta e faptul că bacteriile îl descompun, dacă îl laşi în apă sau în sol. Aşadar, e total inofensiv pentru mediu şi natură”, spune Marco Astorri, fondatorul companiei care produce bioplastic.

Acest fel de plastic se descompune în mai puţin de trei luni. Plasticul normal nu se biodegradează deloc.

Pe tot globul, se produc anual aproximativ 350 de milioane de tone de plastic. O parte din această cantitate ajunge în Apulia, în plasele de pescuit ale lui Gianni Collelli. Dar pescarul priveşte viitorul cu optimism... cel puţin în cea mai mare parte a timpului.

„Sper ca situaţia să se amelioreze cu mult. Trebuie neapărat să ne concentrăm pe curăţarea a ce am murdărit în ultimii ani”, spune Gianni Collelli.

În portul Porto Cesareo, Sergio Fai soseşte să-i salute pe pescari. El coordonează eliminarea deşeurilor.

- Asta e tot pentru azi, îi spune Gianni.

- E mai bine să elimini aceste deşeuri decât să le laşi în mare. Plasele astea vechi de pescuit sunt din plastic, totul e din plastic, spune Sergio Fai.

Gianni n-a visat niciodată să devină colector de deşeuri marine. Dar se simte motivat să facă asta, ca să le ofere copiilor săi un viitor mai bun.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri