Pregătiri pentru călătoria pe Marte

Data publicării:
marte ghetar

Ascuns printre vârfuri muntoase şi aflat la 3.000 de metri altitudine, gheţarul Kaunertal oferă, spun specialiştii, condiţiile ideale pentru a simula atmosfera pe care coloniştii o vor găsi pe Marte. Şi asta pentru că apa care ar fi existat pe Planeta Roşie, în urmă cu mai bine de trei milioane de ani, se găseşte acum într-o formă similară cu aceea a unui gheţar de pe Terra.

„Simulăm toate condiţiile pe care ne aşteptăm să le găsim pe Marte. Putem să reducem gravitaţia şi presiunea aerului întocmai ca pe Marte, dar rămân şi aspecte pe care nu le putem simula”, a explicat Gernot Groemer, şeful Forumului Spaţial din Austria.

În fiecare dimineaţă, cercetătorii îmbracă un costum special care cântăreşte aproximativ 50 de kilograme şi pleacă la plimbare pe stâncile din Alpii austrieci.

Scopul meu este să simt cât mai aproape de ceea ce poate simţi un astronaut în viitor, pe Marte sau alte planete. În ceea ce priveşte acest experiment, principalul scop este să ducem la bun sfârşit cât mai multe dintre experimente. Aşa că voi face tot ce pot”, spune Inigo Munoz Elorza, cercetător.

„Suntem constructori de nave care au ocazia să pregătescă cea mai mare călătorie a generaţiei noastre. Cred că într-o sută de ani, când vom privi în cărţile de istorie, perioada noastră va fi amintită ca acel moment în care vom descoperi lumi noi. Gândul că iau parte la aceste lucruri mă face să mă dau jos din pat în fiecare dimineaţă”, a mărturisit Gernot Groemer.

Însă o călătorie pe Marte impune provocări tehnologice imense şi care pentru moment nu pot fi pe deplin îndeplinite de cei care pregătesc pe gheţar. Specialiştii de la Forumul Spaţial Austriac estimează că vor mai trece cel puţin 20-30 de ani până când astronauţii vor putea fi trimişi într-o astfel de călătorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri