Prețurile ambalajelor de unică folosință și impactul acestora asupra mediului vor fi afișate la vânzarea produselor

Data actualizării: Data publicării:
ambalaje de plastic cu mancare
Foto: Getty Images

Prețurile anumitor tipuri de ambalaje de unică folosință, precum pahare pentru băuturi, recipiente pentru alimente, vor trebuie afișate la vânzare iar consumatorul va avea posibilitatea de a alege alternative reutilizabile, adecvate și durabile sau care nu conțin plastic. De asemenea impactul asupra mediului, precum și modul în care nu trebuie eliminate absorbantele, șervețelele umede, și produsele din tutun cu filtre, printre altele, trebuie să fie clar afișate, potrivit ordonanței adoptate miercuri de Guvern, prin care vrea să reducă și în cele din urmă să elimine ambalajele de unică folosință din plastic.

“Trebuie afișate prețurile pentru aceste produse separat. Oricum le plăteam și până acum, pentru că făceau parte din produs. Nu vorbim de taxe noi. E vorba de informarea și responsabilizarea consumatorilor, de afișarea acestor prețuri separat, să vadă consumatorul că odată cu hot-dog-ul, băutura răcoritoare, apa minerală, plătește ceva în plus cu care dăunează naturii și generează deșeu.

Încet, încet aceste produse vor fi scoase din uz, pentru că se vor consuma acele stocuri.

Prețurile produselor alternative probabil vor fi mai scumpe. O farfurie din material biodegradabil probabil o să fie mai scumpă decât una din plastic de unică folosință. Dar trebuie să știm că din valoarea produsului pe care îl consumăm, care este în ambalajul respectiv, aceste ambalaje reprezentau un procent foarte mic ca preț”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a mai dezvăluit faptul că vor fi reguli pentru reducerea consumului, pentru marcarea unor produse ca fiind de unică folosință, pentru răspunderea extinsă a producătorilor și cerințe pentru colectarea separată a produselor din plastic.

Astfel, la data intrării în vigoare a ordonanței, următoarele produse: absorbantele, tampoanele igienice, aplicatoarele de tampoane; șervețelele umede, și anume șervețele preumezite de îngrijire personală și de uz casnic; produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun; pahare pentru băuturi - care sunt introduse pe piață, trebuie să poarte un marcaj clar, lizibil și care nu se poate șterge, plasat pe ambalajul acestuia sau direct pe produs, marcaj care informează consumatorii cu privire la:

  1. a) opțiunile adecvate de gestionare a deșeurilor pentru produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respectiv, în conformitate cu ierarhia deșeurilor menționată la articolul 4, alineatul (1), din Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare;
  2. b) prezența materialelor plastice în componența produsului și impactul negativ asupra mediului rezultat din aruncarea produsului sau din alte mijloace necorespunzătoare de eliminare a produsului.

Operatorii economici care comercializează cu amănuntul următoarele produse din plastic de unică folosință: pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora; recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet b) sunt de regulă consumate din recipient c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare - precum și operatorii economici care în scopul comercializării produselor proprii utilizează aceste produse, sunt obligați:

  1. a) să ofere consumatorului posibilitatea de a alege la punctele de vânzare alternative reutilizabile, alternative adecvate și durabile sau care nu conțin plastic;
  2. b) să aplice un preț de vânzare pentru produsele din plastic de unică folosință furnizate;
  3. c) să evidențieze distinct pe documentele de vânzare prețul produselor din plastic de unică folosință furnizate și să afișeze valoarea la loc vizibil la punctul de vânzare, pentru informarea consumatorilor finali.

Normele de aplicare a ordonanței de Guvern vor fi stabilite în perioada următoare.

Produsele de pe lista stabilită de Guvern nu o să dispară peste noapte. Ministrul Mediului a explicat că stocurile aflate pe piață vor fi epuizate, iar comercianții nu vor fi amendați.

„Stocurile sunt greu de estimat, cantitățile nu sunt certe... Stocurile pot fi utilizate, nu mai pot ieși produse noi din fabrică sau din import... Se utilizează treptat, nu sunt prevăzute nicăieri amenzi pentru stocurile care în prezent sunt pe piață. Amenzile, doar la producătorii care nu respectă legea și la importatorii care vor încerca să pună pe piață”, a mai spus ministrul Mediului.

Produsele noi pot fi exportate doar în afara UE, a precizat ministrul Tanczos Barna.

De asemenea, începând cu 2025, toate sticlele PET introduse pe piață trebuie să conțină plastic reciclat în proporție de cel puțin 25%, și, începând cu 2030, procentul crește la cel puțin 30%, arată un comunicat al Ministerului.

Ordonanța de urgență vine și cu noi reglementări privind răspunderea extinsă a producătorilor. Astfel, aplicându-se principiul „poluatorul plătește”, s-au introdus prevederi legate de scheme de răspundere extinsă a producătorilor, care să acopere costurile necesare pentru gestionarea și curățarea deșeurilor și pentru măsurile de sensibilizare menite să prevină și să reducă astfel de deșeuri. Exemple de produse vizate: recipiente pentru alimente; pachete și folii; recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, inclusiv dopurile și capacele acestora; pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora; pungi de transport din plastic subțire, șervețele umede; baloane; produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun.

"În ultimii 50 de ani, producția și consumul de plastic au crescut de 20 de ori și, se pare că se va dubla, iar în următorii 20 de ani va depăși 600 milioane tone la nivel mondial. Doar 30% din plasticul din UE – care totalizează 25 milioane de tone anual - este colectat separat și reciclat. Prin urmare, plasticul devine un pericol tot mai mare pentru flora și fauna acvatică, el reprezentând 85% din deșeurile marine întâlnite pe plaje", conform comunicatului.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța pentru reducerea impactului produselor din plastic asupra mediului. Printre produsele din plastic ce urmează să fie scoase din comerț se numără paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic sau bețișoarele de urechi.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri