Primul oraș din România în care apele reziduale sunt verificate la fiecare 15 minute

Data publicării:
sistem de analiza a apei slatina

Avem senzori care monitorizează temperatură, PH, clor, substanţe organice, în speţă prin metoda chimică de potasiu şi aici avem un analizor de cianuri”, spune un inginer al Companiei de Apă Oltenia.

Monitorizarea începe de aici. Probe din apele reziduale ajung în acest sistem, sunt măsurate cu ajutorul senzorilor şi datele sunt transmise la un calculator central. Totul durează mai puţin de 10 minute”, transmite corespondentul Digi24 Manuela Rolea.

Zece astfel de senzori lucrează non- stop la verificarea calității apelor uzate din Slatina.

Cristian Bircea, viceprimarul Slatinei: Aceşti senzori au fost puşi în zonele cu probleme, în zonele în care se deversează şi e la marile inteprinderi industriale sau marile aglomerări urbane.

Florea Raţă, inginer Compania de Apă Olt: În staţia de epurare poate să ajungă o undă de poluare care să nu poată fi reţinută, astfel încât la ieşirea din staţia de epurare anumiţi indicatori să fie depăşiţi şi implicit să ajungă în Olt şi în Dunăre.

Acest risc este eliminat sută la sută cu ajutorul sistemul cu senzori. În plus, proiectul a prevăzut și crearea unui site, astfel încât oricine are un calculator conectat la internet poate veridica gradul de poluare dintr-o anumită zonă.

Datele sunt transmise la Inspectoratul pentru Sitauţii de Urgenţă Olt, la Apele Române și la Garda de Mediu.

Aura Mandache, comisar Garda de Mediu: Suntem informaţi permanent asupra calităţii apelor uzate deversate în reţeaua de canalizare a municipiului Slatina de principalii operatori industriali, se paote asigura o aplicare mai eficientă a legislaţiei, aplicarea unor sancţiuni.

Sistemul cu senzori a costat aproape șase milioane de euro, din bani europeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri