Procurori: Infracţiunile de mediu pot deveni acte de terorism

Data publicării:
poluare apa getty

Unele infracţiuni ce aduc atingere mediului pot deveni adevărate acte de terorism, spun procurorii de la Parchetul instanţei supreme atrag atenţia. Ei dau ca exemplu poluarea unei surse de apă potabilă din care un număr semnificativ de persoane se alimentează.

poluare apa getty

Procurorii prezenţi la conferinţa „Apărarea mediului şi a fondului forestier prin dreptul penal”, care a avut loc, marţi, la Parchetul instanţei supreme, au spus că infracţiunile de mediu pot deveni reale acte de terorism, exemplele folosite fiind „poluarea masivă a unor surse de apă potabilă ori distrugerea unor specii de plante de care depinde supravieţuirea unei populaţii”, potrivit News.ro.

Unul dintre magistraţi a arătat că a fost stabilit un cadru comun de răspundere în vederea prevenirii şi reparării daunelor aduse animalelor, plantelor, habitatelor naturale şi resurselor de apă, precum şi daunelor care afectează solurile şi au fost create norme comune privind infracţiunile, care au dat posibilitatea utilizării unor metode de investigare şi de asistenţă eficiente pe teritoriul statelor membre şi între acestea.

Aceste dispoziţii nu sunt deloc exagerate”, spune el, „dacă avem reprezentarea că infracţiunile de mediu se situează, după unele studii, la nivel global, după traficul de droguri, de fiinţe umane şi de armament. Infracţiunile de mediu înseamnă câştiguri imense, pagube incomensurabile, dispariţii de specii, punerea în pericol a vieţilor oamenilor. De multe ori, infracţiunile de mediu sunt legate de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani sau contrabandă”.

Pe de altă parte, a mai arătat procurorul, „nu trebuie pierdut din vedere că o infracţiune de mediu poate deveni, în anumite cazuri, un act de terorism (poluarea masivă a unor surse de apă potabilă ori distrugerea unor specii de plante de care depinde supravieţuirea unei populaţii)”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri