Producția de afine, lovită de secetă

Data publicării:
Afine gettyimages 4.07

Recolta de afine din Harghita a fost sub semnul ghinionului în acest an. De pe 23.000 de hectare s-au strâns doar 16 tone de fructe, comparativ cu peste 100, anul trecut.

Ion Afrăsinei, Ocolul Silvic Borsec: Aducem mai puţin pentru că s-au şi împuţinat oamenii şi, în plus față de anii anteriori, nu au fost aşa cantități mari de fructe de pădure.

În alţi ani, localnicii veneau zi de zi la centrul de colectare de la Gheorgheni unde îşi dădeau marfa. Primeau între șapte şi opt lei pe kilogramul de afine. Cum anul acesta recolta a fost puţină, mulţi au preferat să vândă pe marginea drumului sau în pieţe.

La centrul de colectare de la Gheorgheni se primesc doar fructe crescute în mediul lor natural, în pădure. Toate sunt congelate şi trimise la un procesator din Bucureşti care le transformă în esenţe alimentare.

Marton Tihomer, inginer Direcţia Silvică Harghita: Toate produsele care intră la noi sunt etichetate bio, ele au fost certificate prin CERES și asta ne dă posibilitatea de a valorifica aceste produse la un preț mai bun decât cele de cultură.

Până acum, la centrul de la Gheorgheni se adunau fructe de pădure de la 11 ocoale silvice din judeţ. Multe dintre păduri au fost retrocedate, anul acesta, aşa că s-a strâns o cantitate mult mai mică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri