Sari la conținut

Profitul înaintea normelor de mediu. Râul Timiș, poluat de o balastieră

Oamenii din Buchin spun că balastiera poluează apele râului Timiş, lucru confirmat şi de reprezentanţii unei organizaţii de protecţie a mediului.

Nu-i mai apa care o fost. Nu se mai poate intra, să faci o baie, un copil sau ceva.”

***

E poluare din toate punctele de vedere. Și la șosele și a Timișului și tot.”

Marius Viciriuc, reprezentantul asociației Pro Mediu: „Există un pericol foarte mare și pentru scăldat dar și pentru faună și vegetație.”

De vină ar fi un decantor folosit de balastieră, care e ineficient. Firma respectivă s-a extins în ultimul an, dar nu ar fi adaptat şi sistemul de epurare, spun autorităţile.

Lucian Erwin, directorul tehnic al Administrației Bazinale de Apă Banat: „Curățarea decantorului (...) nu e o soluție pentru că decantorul este foarte mic, nu există posibilitatea să se extindă. Trebuie cuplat printr-o conductă cu alt decantor, aval de podul respectiv.”

Inspectorii Gărzii de Mediu au fost în control şi le-au dat termen reprezentanţilor firmei de exploatări să rezolve problema până la 1 septembrie.

Elena Furdi, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Caraș-Severin : „Urmând ca nerespectarea măsurilor impuse să se sancționeze cu amendă între 50.000 și 100.000 de lei.

Până în acest moment, reprezentanții firmei care deține balastiera nu au putut fi contactați.