Proteste ale caiaciștilor în Parcul național ”Defileul Jiului”

Data publicării:
Minihidrocentrale Fagaras
Raul Capra

Câteva asociații ale caiaciștilor din România și firme ce organizează activități de rafting organizează în weekend un protest în Parcul Național Defilul Jiului.

Minihidrocentrale Fagaras
Foto: Fostul râu Capra, distrus și acesta de proiecte ”verzi” de microhidrocentrale

 

Protestul va începe sâmbătă ora 10.00 prin o deplasare cu caiacele pe râu cu purtarea unor banderole negre la mână și bannere, spune Câtâlin Câmpeanu, reprezentant al fimei ”Bărci în bagaje” care oferă activități de rafting pe mai multe râuri din țară.

Citește un articol Digi24.ro privind impactul microhidrocentralelor asupra raftingului pe râurile din România.

Proiectul hidrocentralei a fost blocat recent de o decizie a Curții de Apel București care stabilește faptul că Garda de Mediu are tot dreptul de a cere revizuirea studiului de mediu al viitoarei hidrocentrale Bumbești Livezeni. Studiul de mediu existent a fost acordat anterior intrării României în UE. Obligația României, în cazul proiectelor vechi, este de a reevalua impactul de mediu al proiectelor în conformitate cu Directivele UE. Temerea protestatarilor este că, în pofida deciziei Curții de Apel, lucrările vor fi continuate.

Mai multe detalii privind disputa Hidroelectrica cu Garda de Mediu găsiți aici.

”Ne vom întâlni pentru a transmite un mesaj prin care să spunem că râul Jiu chiar merită salvat. Vom face o coborâre pe râu. Acesta este incredibil și nu este doar ideea de a face sport. Riscăm să distrugem un potențial turistic al zonei care este imens. În pofida vremii așteptăm o participare semnificativă”, spune Cătălin Câmpeanu.

Protestul, care va fi continuat și duminică, va porni din zona barajului aflat în construcție pe partea stângă a râului, la doi kilometri de la intrarea în defileu dinspre Petroșani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri