Reciclarea uleiului, enigmă pentru români

Data publicării:
ulei

Puţin peste 1.000 de kilograme. Aceasta este cantitatea de ulei ars colectată anul trecut în oraşul Sfântu Gheorghe. Deşi localnicii au la dispoziţie puncte special amenajate pentru a colecta ulei folosit în gospodării, prea puţini trec pe aici.

În oraş au fost mai multe campanii de informare privind reciclarea uleiului uzat

Uleiul aruncat în canalizare poluează grav, spun cei de la Protecţia Mediului. În schimb, uleiul dus la reciclare poate fi transformat în carburant, de exemplu.

În Craiova sunt patru firme care colectează uleiul folosit, însă puţini oameni merg la ele.

Patronii centrelor spun că trebuie pus la punct un sistem care să ajute oamenii.

Deşi legea prevede sancţiuni pentru orice poluator, specialiştii agenţiei pentru protecţia mediului spun că este imposibil să fie făcute controale în toate apartamentele şi casele din oraş.

„Un litru de ulei aruncat la canal poluează un milion de litri de apă care pot fi consumaţi de către un om în 14 ani”, spune Octavian Popa, consilier de mediu.

Toate cele 4 firme de colectare din Craiova au reuşit să colecteze anul trecut doar 20 de tone de ulei comestibil utilizat, foarte puţin în raport cu ceea ce se consumă. Restaurantele sau fast-food-urile sunt obligate prin lege să încheie contracte cu firmele de reciclare a uleiului ars.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri