Record: Marea Britanie nu a mai ars de 2 luni cărbuni pentru a produce electricitate. Cum a fost posibil acest lucru

Data publicării:
termocentrala
Termocentrala. Foto: GettyImages

Marea Britanie urmează să treacă un prag important: miercuri, la miezul nopții, se vor împlini două luni în care țara nu arde cărbune pentru a produce energie, relatează BBC.

În urmă 10 ani, aproximativ 40% din energia electrică a țării provenea din cărbune. Acum mai are doar patru termocentrale, considerate cea mai poluantă sursă de energie.

Când Marea Britanie a impus restricții din cauza pandemiei de coronavirus, cererea de energie electrică a scăzut, iar autoritățile din domeniul energiei au început să oprească centrale electrice.

Cele patru centrale pe bază de cărbune au fost printre primele închise.

Ultima termocentrașă a ieșit din sistem la miezul nopții, în 9 aprilie. De atunci nu a mai fost ars deloc cărbune pentru electricitate.

Recordul anterior al Marii Britanii era de 18 zile, 6 ore și 10 minute, stabilit în iunie anul trecut.

Cifrele se aplică numai Marii Britanii, întrucât Irlanda de Nord nu se află pe National Grid, rețeaua națională de electricitate.

Acest record arată, însă, cât de mult s-a schimbat piața britanică de energie. Aceasta după ce, în ultimul deceniu, au fost făcute investiții masive în energie regenerabilă.

Astfel, în urmă cu 10 ani, doar 3% din energia electrică a țării provenea din centrale eoliene și panouri solare, pe care mulți le considerau doar o distracție costisitoare.

Acum, Marea Britanie are cea mai mare industrie a energiei eoliene offshore, ca și cea mai mare fermă de turbine eoliene, în largul coastelor din Yorkshire.

De asemenea, cea mai mare centrală electrică din țară, Drax, care generează 5% din electricitatea regatului, a trecut de la cărbune la arderea de peleți pentru a produce energie. Până anul viitor, va renunța cu totul la cărbune.

Cărbunele nu mai reprezintă viitorul, a spus Will Gardiner, directorul Drax.

El a adăugat că, în urma deciziei de a nu mai arde cărbune, centrala a redus emisiile de dioxid de carbon de la 20 de milioane de tone pe an la aproape zero.

Iar schimbarea nu este valabilă doar pentru cărbune, ci pentru toți combustibilii fosili.

Anul acesta, 37% din energia electrică a țării a provenit din surse regeneabile, față de 35% din combustibili fosili.

Energia nucleară a reprezentat aproximativ 18% din total, iar circa 10% a provenit din import.

Până acum, în acest an, sursele regenerabile au generat mai multă energie electrică decât combustibilii fosili, iar acest lucru nu s-a întâmplat până acum”, spune dr. Simon Evans de la organizația Carbon Brief.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri