Video Restricții la apă în mai multe județe, inclusiv în Ilfov. „Să ne dea apă cu rația? Am atâția ani, dar așa ceva n-am pomenit!”

Data actualizării: Data publicării:
cismea de apa ruginita
În mai multe județe a fost raționalizat consuml de apă din cauza secetei Foto: captură video Digi24

În România, este căldură excesivă și apar mari îngrijorări în legătură cu seceta. Prognozele anunță o vară fierbinte și uscată. De aici apelurile repetate ale ministrului mediului: nu udați grădinile, nu umpleți piscinele cu apa de băut, spune ministrul Tanczos Barna. Este o risipă pe care nu ne-o putem permite acum, mai ales că deșertificarea este în creștere, iar sudul României e pârjolit de secetă de săptămâni bune.

„Merge foarte greu. Păi ce, asta așa avea? Avea presiune foarte mare”, spune o femeie care ține un furtun în mână din care apa curge, dar fără presiune.

Locuitorii din Periș, comună aflată la nici 30 de kilometri de București, nu prea au apă curentă în miezul zilei. Motivul - compania de apă reduce presiunea, pentru a reface stocurile. Iar pe timp de noapte, apa e închisă complet. Încearcă să îi oblige pe oameni să nu mai facă risipă, inclusiv în grădina de legume.

- Am acolo câteva roșii și atâta tot, explică femeia.

- Deci nu consumați mult?

- Nu. De ce să zic că consum: aoleu, consum 100 de litri! Nu! Dar prea ne dă cu rația. Nu am pomenit, am atâția ani de zile, dar cu rația n-am pomenit. Să ne dea apa cu rația?! spune indignată femeia.

„Au mai fost episoade, dar nu așa. Au mai fost episoade de o săptămână de reglare, dar ca acum nu. Seceta este foarte accentuată”, confirmă Anghel Albu, primarul comunei Periș.

Unii localnici se gândesc serios să renunțe de tot la serviciile de distribuire a apei potabile.

„Cumpăr pompă și termin cu apa lor”, spune un localnic supărat.

Domnul ne arată niște sticle goale de plastic așezate în gard și ne spune că el se descurcă cu apă cumpărată de la magazin: „Eu cumpăr sticle de apă plată și beau apă plată. Ia uite cum stau sticlele. Uite-le acolo”

„Nu este vina nimănui. Seceta își spune cuvântul”, este de părere un alt localnic.

De la centru, guvernanții atrag atenția că situația se poate înrăutăți dacă oamenii nu cooperează.

„În cazul în care în perioada secetoasă crește semnificativ, de 2, de 3 ori, chiar de 5 ori, consumul de apă în urma irgațiilor din localitățile care sunt alimentate cu apă potabilă, acolo problemele pot fi semnficative. Din acest motiv, autoritățile locale și administratorii acestor sisteme de alimentare cu apă au implementat restricții, tocmai pentru a preveni situația de criză”, a declarat ministrul mediului, Tanczos Barna după ședința de guvern de miercuri.

Și în comuna Berceni din sudul Bucureștiului autoritățile locale încearcă să limiteze consumul de apă.

„Ținând cont că oamenii au multe aspersoare, multe instalații de irigare, că pe timpul nopții folosesc apă multă, odată cu seceta putem rămâne fără apă în bazin”, spune Gheorghe Covrigea, primarul comunei Berceni.

Măsuri similare, de raționalizare a consumului de apă, au fost luate și în județele Iași, Hunedoara și Maramureș.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri