Risc de aspre sancţiuni pentru poluare: România nu a suprimat depozitele de deşeuri toxice şi nu a ecologizat iazurile de decantare de la Moldova Nouă

Data publicării:
iaz

România riscă sancţiuni europene aspre pentru poluarea de la Moldova Nouă şi pentru depozitele de deşeuri toxice ilegale din ţară. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, iazurile de decantare rămase în urma prelucrării minereului de cupru şi zinc sunt o sursă majoră de pulberi toxice, cu consecinţe nefaste pentru oameni şi mediu. Prin urmare, România are la dispoziţie două luni pentru a rezolva această problemă. În caz contrar, România se va alege, printre altele, cu sancţiuni severe inclusiv din partea Curţii de Justiţie a UE.

Comisia Europeană a transmis săptămâna trecută României două avize, în care cere rezolvarea problemelor legate de depozitele ilegale de deşeuri din ţară şi curăţarea a două iazuri de decantare de la exploatari miniere de cupru şi zinc care pun în pericol sănătatea localnicilor.

În ceea ce priveşte iazurile de decantare, peste 18.000 de locuitori din Clisura Dunării, atât din România, cât şi din Serbia, au de suferit din cauza poluării de la Moldova Nouă. Aici, statul roman a exploatat şi prelucrat minereul de cupru şi zinc timp de peste 40 de ani, până în 2006. De atunci, valorile de poluare în zonă au depăşit chiar şi de 20 de ori limitele admise. Astfel se face că incidenţa cancerului bronhopulmonar este crescută în zonă.

După ce societatea Moldomin - responsabilă cu exploatarea minieră - s-a închis, ecologizarea iazurilor de decantare a revenit Ministerului Economiei, care nu a găsit fonduri pentru stoparea poluării.

Cât priveşte al doilea aspect semnalat de Comisia Europeană, 19 depozite de deşeuri din România funcţionează încă fără a respecta legislaţia UE în domeniu, se arată în avizele transmise săptămâna trecută Bucureştiului.

Nerespectarea de către România a procedurii de infringement ar putea avea drept consecinţă blocarea unui procent din fondurile structurale destinate protecţiei mediului, sancţiuni politice din partea Parlamentului European şi sancţiuni financiare severe din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Pentru rezolvarea situaţiei există discuţii, dar nimic concret, aşa cum reiese din declaraţiile oficiale. „Suntem în contact direct atât cu CE cât şi cu reprezentanţii Ministerului Mediului, pentru identificarea celor mai bune soluţii. Avem în vedere găsirea unor variante care să asigure în primul rând protecţia mediului înconjurător. Săptămâna trecută a avut loc la Ministerul Mediului o şedinţă de lucru cu reprezentanţi ai CE, unde au fost analizate aceste două cauze, astfel încât există premise favorabile să reuşim conformarea şi atingerea obiectivelor trasate prin cele două acţiuni”, a declarat în acest context pentru HotNews.ro agentul României la Curtea de Justiţie a UE, Răzvan Horaţiu Radu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri