România, cod verde! Cine fură pădurile din Harghita?

Data publicării:
harghita

S-au defrișat mii de hectare, dar acum se reconstruiește. În Harghita, județul recunoscut drept cel mai fierbinte punct al mafiei lemnoase, astăzi nu se mai fură. Este versiunea pe care autoritățile


Fondul forestier ocupă în momentul de față în România doar 25% din suprafața țării, adică un sfert. Media Uniunii Europene e însă de peste 40%.

Diferența este în industria lemnoasă fără factură. Lemnul rămâne o materie primă care se transformă în bani imediat, în câteva ore de la momentul exploatării.

Furturile din păduri din ultimii zece ani sunt estimate de unii specialişti la peste șapte miliarde de dolari.

Județul Harghita a fost în tot acest timp cap de afiș când vine vorba de astfel de afaceri, mai ales în satele Vlăhiţa şi Bilbor.

Astăzi, însă, e liniște în păduri și nu mai e rost de ilegalități, spun cei care le administrează:

„Fenomenul e stăpânit în totalitate în momentul de față în Harghita. Foarte multă hârtie a fost scrisă cu povești nemuritoare despre mafia lemnului din Harghita. Eu pot să vă spun cu mâna pe inimă că nu-i adevărat”, a susținut Cătălin Mutică, directorul Direcției Silvice din Harghita.

În condiţiile în care în Harghita, doar 10% din fondul forestier mai e păzit de stat, pădurarii vin cu aceeași versiune: nu există firme specializate în furt. Acum doar localnicii mai sunt de vină.

Oamenii din sat sunt însă de altă părere. Recunosc că în zonă există furt de subzistenţă, dar admit că pădurea nu putea fi rasă de pe hartă cu câţiva metri cubi de lemn furat, ci cu gatere de ultimă generaţie şi cu firme care tăiau lemn la pont.

Oamenilor le e frică de ce-ar putea să li se întâmple dacă povestesc totul pe faţă. Drept dovadă, la vederea camerei de filmat, localnicii din satul Bilbor devin nervoşi şi vizibil deranjaţi de întrebările reporterilor Digi24.

Puţini au totuşi curaj să vorbească despre furturile din zonă, dar mai ales despre destinatarii lemnului ilegal.

Chiar dacă legea silvică e pe cale să se modifice, astăzi România continuă să se confrunte cu situaţii paradoxale.

Dacă furi o pâine rişti să faci închisoare până la șapte ani, însă pentru tăieri ilegale şi furt de pădure ai 99% şanse să scapi. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de organizaţia nonguvernamentală Ecopolis.

Cercetarea arată că doar în perioada 2009-2010, 60% din dosarele penale întocmite pentru furt de pădure au primit neînceperea urmăririi penale, în timp ce 27 % au primit soluţii de netrimitere în judecată. Doar 4% din hoţii de lemn au ajuns după gratii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri