România, codaşa Europei la reciclare

Data publicării:
reciclare

Deşi există containere de colectare selectivă pentru plastic, hârtie, aluminiu sau sticlă, acestea ajung amestecate la rampa de gunoi. Aici doar foarte rar le mai separă cineva.

Raul Pop, activist: Fiecare locuitor produce cam 100 de grame pe zi. La nivel general? Nu prea știm câți locuitori suntem dar să spunem că suntem 20 de milioane. Ar rezulta aproape 700.000 de tone dintre care peste jumătate sunt ambalaje din plastic. Suntem monitorizați pe tot ce înseamnă deșeuri cât și pe fracții ....Noi ar trebui să reciclăm peste 50% din tot ce se generează ca deșeu municipal. Aici noi reciclăm 1%, poate putem raporta o creștere de până în 5-10%, ținta este de 50%.

Recuperate la timp, ambalajele de plastic ar fi mană cerească pentru firmele de reciclat din România, care în acest moment lucrează şi cu deşeuri din alte ţări.

Constantin Damov, Green Group România: În decursul unui an procesăm 95.000 de tone dintre care 80-85 de mii de tone de pet. Asta înseamnă o cantitate lunară de aproape 9.000 de tone. Din această cantitate, circa 40% o reprezintă importurile deoarece de pe piaţa românească nu se pot obţine încă prin sistemele existente de selectare cantităţi suficiente.

Cele 13 firme din țara noastră pot recicla, în total, peste 110.000 de tone de deşeuri de plastic anual.

Liana Bălan şef depozit: Se basculează direct la bandă, se preia petul, se introduce în presa acționată mecanic, se presează în baloți. Un astfel de balot cântăreşte 200 de kg.

Probleme au și firmele de reciclare a deșeurilor de aluminiu. Şi acestea folosesc multe materiale din import, pentru a-şi asigura activitatea.

Apostol Constantin, director general al unei firme care reciclează aluminiul: Avem o mică cantitate care face obiectul unui import din Ungaria. Este o calitate ridicată a materialului. Există şi în România societăţi capabile să producă acest tip de material.

În ciuda a ceea ce spun cei care lucrează în domeniu, de la Ministerul Mediului situația pare aproape roz.

Mihai Drăgan, director de comunicare în Ministerul Mediului: Începând cu 2013 obiectivul de valorificare a deșeurilor din ambalaje este de 55% țintă pe care România o îndeplinește cu succes.

Potrivit raportului Eurostat „Mediul european - starea şi perspectiva 2015”, dat publicității săptămâna trecută, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul reciclare a deşeurilor municipale. Spre comparație, în Ungaria şi Bulgaria vorbim de o rată de 30%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri