România, în topul celor mai poluante țări europene, raportat la cât produce

Data publicării:
fabrica bitum

 

România se află printre cele mai poluante ţări europene, raportat la cât produce  

Conform documentului, cei mai mari poluatori ai Europei, din punct de vedere al pagubelor produse, sunt: Germania, Polonia, Marea Britanie, Franța și Italia.

Dacă pagubele sunt raportate la cât produc țările, în topul celor mai dăunătoare state se află: Bulgaria, România, Estonia și Polonia.

Raportul mai arată că cea mai păguboasă industrie este cea energetică, aceasta fiind responsabilă de 67% din totalul daunelor provocate.

Statisticile Uniunii Europene arată că aproximativ 430.000 de decese premature au fost atribuite particulelor fine în suspensie. De asemenea, s-a estimat că expunerea la zgomotul ambiental provoacă moartea a 10.000 de persoane din cauza bolilor de inimă și a atacurilor cerebrale în fiecare an.

Potrivit raportului AEM, Europa nu este în grafic în ceea ce privește stoparea pierderii biodiversității, întrucât dispar în continuare o serie de habitate pentru animale și plante. O proporție mare a speciilor protejate (60%) și a tipurilor (77%) sunt considerate a fi într-o stare nefavorabilă de conservare.

În cazul României, deși există peste 900 de arii naționale protejate și mai mult de 500 de situri Natura 2000, un sfert dintre speciile de animale (25%) sunt considerate amenințate, restul fiind supuse unei presiuni crescânde din cauza unor habitate corespunzătoare în afara ariilor protejate.

La capitolul emisiilor cu gaz de efect de seră, datele arată că, în România, cele de dioxid de sulf au scăzut cu 48,8% între anii 2005 și 2011. Cu toate acestea, țara noastră este, în continuare, afectată de schimbările climatice, media anuală a temperaturilor crescând cu 0,5 grade Celsius, în perioada 1988-2010.

Raportul „Mediul european — stare și perspective”, lansat săptămâna trecută de AEM, arată, totodată, că europenii au ape mai curate, generează mai puține deșeuri la gropile de gunoi, reciclează mai mult, iar politicile de mediu puse în practică generează locuri de muncă și creștere economică.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri