România riscă să fie penalizată de Comisia Europeană din cauza gropilor de gunoi

Data publicării:
gunoi

Oraşul Bălan a intrat în 2009 într-un program european de ecologizare a gropilor de gunoi, alături de alte 66 de localităţi din judeţul Harghita. Folosirea rampei de gunoi a fost atunci interzisă şi în localitate s-a introdus sistemul de colectare selectivă a deşeurilor.

Restricţia nu a fost însă respectată de o firmă care avea misiunea de a reface albia râului Olt. Societatea a adus toate gunoaiele la groapa din Bălan.

La groapa de gunoi au fost depozitate peste o mie de tone de pământ și resturi vegetale din albia râului Olt, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că aici nu există nici paznic şi nici o barieră pentru a fi oprit accesul în zonă.

Atât primăria, cât și firma care a depozitat deșeurile au fost amendate de Garda de Mediu – 50.000 de lei a primit autoritatea locală și 20.000 societatea comercială.

Izabela Balla, comisar-șef Garda de Mediu Harghita: S-ar fi putut declanșa procedura de infringement împotriva României pentru neîndeplinirea obligațiilor privind depozitarea deșeurilor. România putea fi sancționată de Comisia Europeană.

Primăria a achitat jumătate din contravaloarea amenzii, dar vrea să își recupereze banii în instanță de la firma care a aruncat gunoaiele la groapa de gunoi închisă.

Ovidiu Toadeş, secretar Primăria oraşului Bălan: Am şi luat legătura cu Apele Române, care ne-au trimis nişte documente în acest sens şi vom vedea ce putem face, împreună cu juriştii noştri, să chemăm (în instanţă - n.r.) pe firma care a făcut acele depozitări.

Mihai Tomescu, director economic firma de construcții: Garda de Mediu ne-a amendat pe noi că Primăria din zonă ne-a spus, verbal, că acolo se depozitează.

Groapa de gunoi va rămâne în continuare nepăzită pentru că edilii susțin că nu au bani nici să angajeze un paznic, nici să îngrădească zona.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri