Sardinele și-au redus dimensiunile cu o treime, din cauza modificării mediului și a surselor de hrană (studiu)

Data publicării:
sardin masurata cu rigla in cadrul unui studiu
Dimensiunile sardinelor s-au redus ci aproximatix o treime în ultimii ani, lucru pus de cercetători pe seama moodificării surselor de hrană. Foto: ifremer.fr

Sardinele sunt din ce în ce mai mici din cauza unei evoluţii a surselor de hrană, au descoperit cercetătorii de la Institutul Francez de Cercetări privind Exploatarea Mării (IFREMER), care au făcut un studiu în Marea Mediterană. Ei atribuie fenomenul unei modificări a mediului înconjurător.

Verigă esenţială a lanţului alimentar din oceanul planetar, sardinele se numără printre cei mai pescuiţi peşti din lume. Dar, începând de la jumătatea anilor 2000, mărimea lor a scăzut considerabil, ajungând, în Marea Mediterană, de la 15 centimetri la 11 centimetri, în medie, potrivit institutuli francez. Cercetătorii au arătat că nici pescuitul, nici prădătorii naturali, nici virusurile nu s-au aflat la originea acestor schimbări, ci mai degrabă alimentaţia lor.

„Imaginile din satelit arată cu claritate o scădere a cantităţii de microalge la jumătatea anilor 2000, care a fost de până la 15%”, a precizat Jean-Marc Fromentin, cercetător la filiala deţinută de IFREMER în oraşul Sete, într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres. El a mai precizat că a fost observată și o scădere a mărimii celulelor planctonice.

„Aceste modificări ar rezulta din importante schimbări de mediu la nivel regional, care se traduc printr-o scădere a nutrimentelor aduse de fluviul Rhone, modificări ale circulaţiei atmosferice şi oceanice, precum şi o creştere globală a temperaturii cu 0,5 grade Celsius în ultimii 30 de ani, asociată schimbărilor climatice”, se afirmă în comunicatul publicat de IFREMER.

Un experiment inedit prin amploarea sa, într-un mediu controlat în largul mării, a fost realizat în cadrul acestui studiu. În total, 450 de sardine au fost repartizate în opt bazine pentru a testa efectul mărimii şi al cantităţii de hrană asupra supravieţuirii, creşterii şi efectivelor lor.

„Am fost surprinşi de efectul foarte important al mărimii surselor de hrană”, a precizat Claire Saraux, fostă cercetătoare la IFREMER şi angajată în prezent la Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice (CNRS).

„O sardină care primeşte hrană de talie mică are nevoie de o porţie dublă pentru a creşte la fel ca o sardină care primeşte hrană de talie mare”, a adăugat ea.

Când primesc hrană de talie mică, sardinele îşi consumă prada prin „filtrare”, prin intermediul branhiilor, fapt care implică un înot susţinut pentru o perioadă de timp destul de îndelungată. Când beneficiază de alimente de talie mare, sardina înghite prada una câte una, ceea ce necesită un timp de înot susţinut mult mai puţin îndelungat şi, deci, un consum mai mic de energie.

Sardinele hrănite cu cantităţi importante de alimente de talie mai mare au ajuns la mărimi similare cu cele ale sardinelor care erau pescuite înainte de anul 2008.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri