Sateliți în doze de suc

Data publicării:
sateliti-cutii-suc

Tina are cinsprezece ani şi, împreună cu alţi trei colegi din Constanţa, a muncit mai bine de două luni la satelitul pe care l-a fixat apoi într-o cutie de suc. Cântărește sub 3 kilograme, iar pe lângă coordonatele GPS, temperatură și umiditate, aparatul analizează și compoziția chimică a aerului.

„Poate detecta resursele din fier sau dacă sunt nedetectate noi le-am detecta. Dacă sunt minereuri de fier se schimbă linia magnetică”, spun inventatorii.

Toate cele opt echipe care au participat la finala de la Timişoara au creat astfel de sateliţi care au fost testaţi cu ajutorul unui avion de mici dimensiuni.

Vlad Ungar, participant la concurs: Chiar în acest moment urmează să decolăm cu aparatul din care vor fi lansați sateliții.

Odată aruncați în atmosferă, sateliții fac măsurători, iar de la sol datele sunt recepționate cu ajutorul unei antene.

Cei care reușesc să măsoare cei mai mulţi parametri ai aerului câştigă concursul.

Virgiliu Pop, organizator: Este un proiect comun al Agenției Spațiale Române și al Agenției Spațiale Europene. Prin acest proiect se dorește atragerea tinerei generații către disciplinele STEM-science, technology, engineering, maths.

Câștigătorul etapei naționale a concursului desfășurat la Timișoara va reprezenta România la faza internațională a competiţiei, ce va avea loc în luna iunie, la Lisabona.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri