Sistem de irigație, controlat prin SMS. Inventatorul este un tânăr din Sălaj

Data publicării:
irigg

Sistemul creat de tânărul inventator funcționează deocamdată în grădina și livada părinților. El a creat aici un dispozitiv dotat cu antenă și o cartela SIM, la care a racordat cele patru electrovalve ale sistemului de irigație.

A fost destul de ușor pentru că pe internet se mai găsesc documentaţii şi e destul de uşor dacă ai un minim de cunoştinţe. M-a costat în jur de 350 de euro, partea de comandă”, spune inventatorul Cristian Bodea.

Am mai mult timp liber, mă pot ocupa de cu totul alte probleme. Sigur se vede eficienţa şi prin calitatea produselor. Una e să uzi o dată pe zi şi alta e să poţi uda de două, de trei ori, în funcţie de cum cere planta, de cum cere timpul”, explică Ioan Bodea, tatăl inventatorului.

Vecinii se uită cu jind la sistemul de irigație controlat prin SMS și recunosc că, daca ar avea bani, ar investi și ei în dispozitivul necesar.

Puțini agricultori își permit însă astfel de aparate. În județul Salaj, 100 de hectare au în acest moment instalate sisteme de irigație. Aceasta în condițiile în care, potrivit datelor Direcției Județene pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, înainte de 1989, 3.000 de hectare aveau instalate astel de sisteme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri