Sistemul de supraveghere a maşinilor care transportă lemn există din 2008. Datele vor fi transmise în timp real abia din iulie

Data publicării:
DoinaPana

Subiectul a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului.

„După lupte seculare - sper să fie de data asta sigur, mi-aţi dat o notă că implementăm soft-ul, am aici nota şi sună aşa de bine, vreau doar să-mi confirmaţi - cum e cu soft-ul ăla prin care putem urmări toate maşinile care transportă lemn?”, a întrebat-o Victor Ponta pe Doina Pană.

„Este o veste foarte bună pentru pădurile româneşti şi o veste foarte proastă pentru cei care s-au ocupat cu tăierile ilegale, în sensul că un soft existent din 2008, prin Banca Mondială, care urmărea trasabilitatea lemnului din pădure până la destinatarul final, însă până în 15 a lunii viitoare, l-am extins şi permite urmărirea în timp real a drumului lemnului, începând din momentul în care pleacă camionul din pădure şi până când iese din ţară sau este în stadiu de mobilă”, a răspuns ministrul Doina Pană.

Întrebată de premierul Victor Ponta de ce sistemul informatic va putea intercepta lemnul pe traseu abia din iulie 2014, deşi el există din 2008, Doina Pană a răspuns că softul există încă de acum şase ani, însă el nu a fost utilizat în acest fel. Acum, însă, sistemul informatic a avut parte de "o extindere minimă", astfel că el va putea urmări traseul lemnului în timp real.

Soft-ul este utilizat, dar nu în acest sens şi, cu o extindere minimă, permite această urmărire în timp real a trasabilităţii lemnului”, a precizat Pană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri