Someşul Mare, poluat de hoţii de fier. După ce au spart intrarea în galeria Minei Rodna, nămolul toxic acumulat a ajuns în apa râului

Data publicării:
somes

Deşeuri dintr-o fostă mină din Bistriţa-Năsăud au ajuns în râul Someşul Mare după ce hoţii de fier vechi au spart zidul care închidea intrarea în subteran. Nămolul care conţine şi metale grele acoperă acum aproape zece kilometri din luciul apei. Pata de poluare a ajuns deja în dreptul localităţii Rodna şi se îndreaptă spre Sângeorz Băi.

Localnicii din Rodna au văzut că apa Şomeşului Mare s-a făcut portocalie, aşa că au anunţat autorităţile. Acestea au urcat pe firul apei şi au găsit sursa poluării: zidul de la intrarea unei mine închise acum cinci ani fusese spart. Pe acolo s-a scurs nămol de mină, care a ajuns în râu.

Hoţii de fier vechi care au venit să fure din mină sunt cei care au spart zidul, spun poliţiştii.

Specialiştii de la Laboratorul Direcţiei de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud spun că cel mai pericol ar fi să se înfunde filtrele staţiilor de epurare care preiau apă din Someşul Mare, motiv pentru care verifică zilnic cantitatea de nămol de mină din apă.

Compania din Baia Mare care administrează Mina Rodna va bloca din nou intrarea în galerie. Vinovaţii riscă să primească doar amenzi, cuprinse între 30.000 şi 150.000 de lei.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri