STUDIU. În 30 de ani, românii au crescut cu șase centimetri

Data publicării:
0503crestere-53043

Stilul de viaţă şi alimentaţia au schimbat conformația corpului. Chiar dacă este vorba despre evoluţie firească până la un punct, doctorii atrag atenţia că stilul de viaţă modern a impus aceste schimbări mult prea repede.

Primii care şi-au dat seama că au intervenit modificări ale ritmului de dezvoltare, în special la tineri, au fost cercetătorii de la Institutul pentru Textile şi Pielărie. Iar aceştia au fost obligaţi să se adapteze.

Din anii 70, nimeni nu-i mai măsurase riguros pe români. Prin urmare, hainele din magazine nu se mai potriveau deloc.

„Între timp, în acești 20-30 de ani, populația a evoluat, și-a schimbat dimensiunile, şi-a schimbat conformațiile”, spune Claudia Niculescu, cercetător la Institutul de Cercetare pentru Textile şi Pielărie.

Astfel, studiile au arătat că femeile sunt cu șase centimetri mai înalte, au bustul cu patru centimetri mai mare, iar circumferinţa măsurată la şoduri s-a mărit, de asemenea, cu patru centimetri. Şi bărbaţii sunt mai înalţi cu șase centimetri şi au bustul şi talia mai mari. Aceste schimbări apar încă din copilărie, spun medicii. Sunt modificări determinate de factorii de mediu, în principal, dar şi de stilul de viaţă. La copii, mâncarea de tip fast-food, sedentarismul şi lipsa de mişcare sunt principalii vinovaţi ai acestor schimbări majore.

Astăzi, alimentaţia e modificată, conţine hormoni, substanțe care intervin în creștere și toate aceste elemente modifică hotărâtor curba de creștere”, pecizează medicul endocrinolog Diana Păun.

Studiile medicilor arată că jumătate dintre copiii români mănâncă mai mult decât au nevoie, iar România ocupă locul trei în Europa la capitolul obezitate infantilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri