Studiu. O inimă din celulele pacientului ar putea fi creată cu ajutorul imprimantelor 3D

Data publicării:
inima animatie

Până în prezent, echipa de cercetători a Universităţii din Louisville a printat valve cardiace şi vene, pornind de la celulele pacientului, a spus biologul celular Stuart Williams, coordonatorul proiectului, informează huffingtonpost.com.

De asemenea, cercetătorii au testat cu succes pe şoareci şi alte animale mici transplantarea de vase subţiri de sânge.

Stuart Williams consideră că echipa sa de cercetători va putea printa şi asambla o inimă completă într-o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani. Aceasta se va numi „inimă bioficială”, deoarece este un organ în parte natural, în parte artificial.

Cea mai mare provocare este însă aceea de a face celulele să funcţioneze exact ca într-o inimă normală, spun cercetătorii, potrivit Mediafax.

Un organ construit din celulele pacientului ar putea rezolva problema incompatibilităţii, cu care se confruntă în prezent bolnavii care trec printr-un transplant de inimă primită de la un donator sau care au inimă artificială.

Dacă proiectul se va desfăşura conform planului, inima ar putea fi testată pe oameni în mai puţin de un deceniu, spune Stuart Williams. Primii pacienţi care vor putea beneficia de noua tehnologie vor fi aceia al căror organism nu acceptă inimile artificiale, inclusiv copiii, care au o cutie toracică prea mică pentru a suporta un transplant de inimă artificială.

Celulele vor fi purificate într-un aparat, apoi procesul de printare va începe pe secţiuni, folosindu-se un model generat pe computer, pentru a construi inima, strat cu strat.

Imprimanta folosită de cercetătorii americani utilizează un amestec de gel şi celule vii, pentru a realiza treptat forma părţilor inimii. În cele din urmă, celulele vor creşte pentru a forma ţesutul cardiac.

Imprimanta 3D foloseşte o tehnologie asemănătoare cu imprimanta cu jet de cerneală, fiind dotată cu un ac ce pulverizează „materialul” conform unui model predeterminat.

Tehnologia printării 3D a mai fost utilizată până acum pentru realizarea unui peroneu, a valvelor cardiace şi chiar a unei urechi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri