Luna va fi cel mai aproape de Pământ din ultimii 70 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Luna plina
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Luna va fi cel mai aproape de Pământ din ultimii aproape 70 de ani, pe 14 noiembrie. Satelitul natural va putea fi văzut cu 14% mai mare și 30% mai strălucitor decât pare în mod normal, potrivit Independent.

Luna plina
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Anul acesta, oamenii vor fi martorii unui eveniment rar și fascinant. Luna va fi cel mai aproape de Pământ din acest secol. Ultima dată, satelitul natural al Terrei a fost atât de aproape în ianuarie 1948.

Spectacolul natural nu trebuie ratat întrucât următoarea dată când Luna va ajunge așa aproape de Pământ va fi pe 25 noiembrie 2034.

Luna este singurul satelit natural al planetei Pământ și nu are lumină proprie, ci doar o reflectă pe cea primită de la Soare.

Orbita Lunii nu este un cerc perfect și astfel astrul nopții este câteodată mai aproape de Pământ. Atunci când Luna se află la cea mai mare distanță față de Pământ este cunoscută drept Lună la apogeu, iar atunci când este la cea mai mică distanță de Pământ, este la perigeu.

În termeni ştiinţifici, fenomenul de pe 14 noiembrie se numește perigeu lunar. Distanţa medie dintre cele două corpuri cereşti este de 384.400 kilometri. Ceea ce deosebeşte fenomenul de altele de acest gen, este faptul că, pe 14 noiembrie, perigeul va coincide cu Luna plină, iar satelitul natural va fi cu 48.280 de kilometri mai aproape de Pământ decât la apogeu.

Superluna a fost și pe data de 16 octombrie și va fi iar pe 14 decembrie, însă nu atât de aproape pe cât va fi pe 14 noiembrie.

Citește mai multe despre acest fenomen pe DIGI World.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri