Exclusiv Tanczos: 90% dintre pomii de Crăciun nu se mai taie din pădurile României, ci se aduc din import sau provin din culturi speciale

Data actualizării: Data publicării:
brazi-craciun
„În proporție de 90% pomii de Crăciun nu se mai taie din pădurile României, ci se aduc din import sau provin din culturi specializate", spune ministrul Mediului, Tanczos Barna. Foto: captură video Digi24

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a răspuns, în cadrul Interviurilor Digi24.ro, unei sesizări a organizației de mediu „Agent Green” care acuză ministerul pe care îl conduce că a ordonat să fie tolerate „toate transporturile cu pom de Crăciun la nivel național, chiar dacă acestea nu apar în sistemul de trasabilitate SUMAL 2.0”. Oficialul din Guvern a afirmat că există o circulară care spune că începând din 2020 „pomii de Crăciun nu mai fac obiectul SUMAL”. Totodată, el a precizat că din pădurile României nu se mai taie pomi de Crăciun decât din culturi speciale.

„Agent Green” acuză Ministerul Mediului că a dat o circulară prin care ordonă gărzilor forestiere să „tolereze toate transporturile cu pom de Crăciun la nivel național, chiar dacă acestea nu apar în sistemul de trasabilitate SUMAL 2.0”.

„N-aș vrea să comentez. Agent Green-ul am văzut anul acesta de foarte multe ori că sunt rupți de realitate complet.

Problema este clară din 2020. Pomii de Crăciun nu fac obiectul trasabilității prin SUMAL. În septembrie 2020 legea s-a modificat și pomii de Crăciun nu mai fac obiectul SUMAL, pentru că în proporție de 90% pomii de Crăciun nu se mai taie din pădurile României, ci se aduc din import sau provin din culturi specializate pentru pomi de Crăciun.

Dacă mergem în piețe, nu mai vedem acei brazi pe care i-am avut în anii ’90 sau în anii ’80.

Din acest punct de vedere se urmărește trasabilitatea acestor pomi de Crăciun din culturi speciale prin aviz de însoțire a mărfii.

Există o circulară de clarificare care s-a trimis de la Direcția de specialitate cum că pomii de Crăciun din 2020 nu mai fac obiectul SUMAL”, a declarat ministrul Mediului.

Tanczos Barna spune că în 2021 „nu a mai văzut nicio poză cu așa-zisele defrișări, tăieri pe suprafețe mari ilegal, unde dispare pădurea”.

„Consider implementarea SUMAL 2 un succes. Un sistem informatic care a crescut mult eficiența împotriva tăierilor ilegale. Anul acesta n-am mai văzut nicio poză cu așa-zisele defrișări, tăieri pe suprafețe mari ilegal, unde dispare pădurea. Nu am poze recente din acest punct de vedere.

Cu siguranță, infracționalitatea există în continuare. Se taie ilegal în continuare, dar avem un control mult mai riguros pe tot ce se transportă în România.

Am avut săptămânile trecute un control extrem extrem de riguros în Maramureș. Săptămâna viitoare vom avea împreună cu ministrul Bode o analiză pe rezultatul controlului multiplu. A venit acasă o echipă de control, s-a dus o altă echipă de control. Au fost cinci infracțiuni găsite, sute de mii de lei amenzi aplicate. Este o luptă continuă”, a afirmat acesta.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri