Țara care se scufundă lent în ocean. Semnalul de alarmă al unui fost șef de stat

Data actualizării: Data publicării:
tarawa

Nivelul ridicat al Oceanului Pacific amenință să înghită Republica insulară Kiribati, transmite CNBC.

„Insulele noastre ar putea deveni nelocuibile în deceniile viitoare”, a declarat pentru CNBC fostul președinte al Republicii Kiribati, Anote Tong, avertizând că o posibilă relocare în viitor a populației trebuie luată în considerare.

Republica Kiribati este cel mai mare stat din Oceania, din punct de vedere al întinderii. Ocupă o suprafață de 5 milioane de kilometri pătrați acoperită de Oceanul Pacific. Însă aria uscatului reprezintă numai un mic fragment, fiind alcătuită dintr-o salbă de 33 de atoli de corali. Pe aceste fărâme insulare trăiesc circa 100.000 de oameni.

„Ca să putem locui în continuare pe aceste insule, va trebui să ridicăm nivelul uscatului”, a subliniat fostul șef de stat.

Anote Tong, nominalizat în 2015 la Premiul Nobel pentru Pace, a fost președinte al Republicii Kiribati din 2003 și până în 2016.

Pe durata mandatelor sale, Tong a determinat guvernanții să cumpere câteva mii de hectare în Republica Insulelor Fiji, în cazul în care vor fi nevoiți să se confrunte cu relocarea populației.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri