Țara nevoită să-și închirieze insulele pentru a putea supraviețui

Data actualizării: Data publicării:
Maldives Battles With Rising Sea Levels
UNSPECIFIED, MALDIVES - NOVEMBER 7: Male is seen from the ferry travelling from the suburb island of Villingili to the capital Male on November 7, 2016 in the Maldives. The island city of Male is bursting at the seams with a population of well over a hundred and forty thousand people living in a 2.2 square mile area. The Maldives, located in the Indian Ocean, is the world's lowest-lying country, with no part lying more than 2m above sea level and more than 80 percent of its scattered islands less than one meter above sea level. The island nation's future is under threat from anticipated Global sea level rise, caused by global warming, with many of its islands already suffering from coastal erosion. (Photo by Aishath Adam/Getty Images)

Acest paradis turistic riscă să fie înghițit de ape într-o bună zi. Fenomenul ridicării nivelului oceanului reprezintă o amenințare reală. Tocmai de aceea, guvernul a decis să finanțeze construirea de insule noi. Artificiale, dar mai rezistente.

Maldives Islands See New Wave Of Chinese Tourists
Foto: Gulliver/GettyImages

Ca să facă rost de bani, guvernul din Maldive a găsit soluția: închiriază o parte din insulele țării Arabiei Saudite.

insula

Văzute de sus, ai zice că nuferi minusculi sunt așezați pe luciul apei, pe o magnifică pânză marină turcoaz. Niciuna din cele 1.199 de insule de corali care constituie arhipelagul Maldivelor nu s-a ridicat cu mai mult de trei metri de nivelul mării. Cea mai întinsă, ca lungime, are opt kilometri. Cea mai mică măsoară numai 24 de metri. Mici parcele idilice, în chiar mijlocul Oceanului Indian.

Însă acest decor paradisiac este condamnat să dispară, erodat de vânt și de valuri. Va fi oare în cele din urmă înghițit de ape? E un scenariu probabil, dar nu sigur.

Maldives Islands See New Wave Of Chinese Tourists
Foto: Gulliver/GettyImages

În orice caz, guvernul din Maldive încearcă prin orice mijloace să oprească această evoluție.

În februarie, guvernul din Male, capitala țării, a semnat un acord de proiect de investiții cu Arabia Saudită, în valoare de 10 miliarde de dolari. Afacerea, ale cărei detalii încă nu sunt cunoscute pe deplin, ar include și o închiriere pe 99 de ani a 19 insule din atolul Faatu, situat în centrul Maldivelor.

Legăturile economice între Arabia Saudită și Maldive – o țară majoritar musulmană (sunnită) cu o populație de puțin peste 400.000 de persoane – s-au întărit în ultimii ani. În 2013, saudiții i-au acordat un „împrumut bonificație” de 300 de milioane de dolari.

Arabia Saudită are în plan să se instaleze pe termen lung în Maldive și vrea să investească masiv în turismul de lux construind complexuri rezidențiale, numeroase centre turistice și aeroporturi.

La rândul său, închiriindu-și insulele, noua strategie a guvernului din Maldive pare bine gândită, în ciuda criticilor pe care le-a stârnit în rândul opoziției interne. Banii obținuți din locația insulelor îi vor permite să consolideze sau chiar să construiască noi insule.

Maldives Islands See New Wave Of Chinese Tourists
Foto: Gulliver/GettyImages

În 2010, a fost lansat un program inovator de construcții pe apă, pentru a găzdui acolo populațiile amenințate. De atunci, s-au ivit, din pământ sau din...apă, adevărate sate ancorate la țărm, insule pentru destindere, hoteluri și terenuri de golf plutitoare.

hulhumale

În insula Hulhumale, ridicată printr-o „infuzie” de nisip, avem un adevărat exemplu de „oraș al speranței”, construit în întregime peste o parte artificială realizată de om. Insula seamănă acum cu un imens șantier de construcții, cu munți de nisip , dar odată terminate amenajările, în 2023, locul va fi în măsură să primească circa 130.000 de persoane (foto proiect final: HouseDevelopmentCorporation).

Opt insule de acest gen au fost deja construite și sunt în plan încă trei. E nevoie de patru săptămâni pentru a construi o insulă și încă una sau două săptămâni pentru a plasa roci de jur-împrejur, pentru a o fortifica, a declarat pentru New Scientist Shiham Adam, director la Centrul de Cercetări Marine din Maldive.

Iar odată încheiat acordul cu Arabia Saudită, n-ar trebui să fie o problemă să apară în anii viitori numeroase alte insule de acest tip. Supraviețuirea Maldivelor depinde de asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri