Temperaturile vor ajunge la 42 de grade. Ce ar putea fi neobișnuit vara aceasta

Data actualizării: Data publicării:
canicula copii fantana Gettyimages 05.07

Căldură ca într-un cuptor încins în majoritatea oraşelor din România zilele acestea. În următoarele două zile, temperaturile vor crește însă și mai mult, ajungând până la 42 de grade. Este prima vară din istorie în care au fost emise două coduri roșii de caniculă.

O masa de aer cald din Africa este responsabilă de încălzirea extremă a vremii din România și din întreaga Europă.

În sudul României există în fiecare vară peste 40 de zile „tropicale”(cu temperaturi peste 30 de grade Celsius) și peste 90 de zile de vară (cu temperaturi peste 25 de grade Celsius).

Temperatura maximă absolută din România este de 44,5 de grade Celsius și s-a înregistrat la Ion Sion, lângă Brăila, pe 10 august 1951. În 2007, am avut o temperatură care s-a apropiat maximul istoric, de 44,3 grade Celsius, în sudul Olteniei. Tot în 2007 am avut 9 zile consecutive de caniculă și a fost primul cod roșu de căldură emis vreodată în România. În total au fost emise patru coduri roșii de caldură în țara noastră, dintre care două vara aceasta, amintește meteorologul Mihai Timu.

Temperaturile acestea mari sunt normale în partea de sud și de est a țării, însă dincolo de Carpați aceste valori sunt puțin neobișnuite. Temperaturile pe care le așteptăm zilele acestea, în aceasta regiune a țării, sunt aproape de recorduri. Câteva exemple de temperaturi absolute de-a lungul timpului în orașele partea de nord a țării: la Satu Mare au fost 39 grade în 1952 , la Alba Iulia 41 de grade în 1896 și la Târgu Mureș au fost 39 de grade în 1936.

12 judeţe din vestul ţării se află, vineri, sub cod roşu de caniculă, meteorologii avertizând că în aceste zone temperaturile se vor situa între 39 şi 42 de grade. Restul ţării se află sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi între 36 şi 39 de grade.

Avertizarea cod roşu de caniculă - care va fi în vigoare vineri şi sâmbătă - vizează zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj.

Vineri şi sâmbătă, valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase, între 82 şi 84 de unităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri