Tone de deșeuri din construcție în Parcul Natural Bucegi. Șeful Gărzii de Mediu: Amenda poate ajunge la 200 de mii de lei

Data actualizării: Data publicării:
Deșeuri din construcții în Parcul Național Bucegi.
Tone de deșeuri din construcție au fost descoperite de Garda de Mediu într-o zonă protejată. Foto: Captură TV Digi24

Situație revoltătoare în Parcul Natural Bucegi. Tone de deșeuri din construcție au fost descoperite de Garda de Mediu într-o zonă protejată. Despre această situație Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a vorbit miercuri la Digi24. „Amenda poate merge până la 200 de mii de lei. Ne uităm dacă avem argumente pentru a face o sesizare penală”, a spus Berceanu.

Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu: Avem niște depozitări, undeva în zona Peștera. O echipă a Gărzii de Mediu s-a autosesizat, văzând imagini pe un site, și am descoperit aceste depozite atât din escavări din reamenajarea de lângă hotel, dar și deșeuri provenite din construcții.

Ele au fost depozitate, ne-am uitat pe ce înseamnă autorizațiile care au fost trimise, nu existau termene foarte precise. Comisarii de mediu sunt încă pe teren și probabil mâine vor trage concluzii.

Mihaela Brazdeș, jurnalist Digi24: Ce v-au spus autoritățile locale?

Octavian Berceanu: Am observat că toată lumea știa de problemă, dar nimeni nu anunța Garda de Mediu, din păcate. Eu am aflat de aceste depozite fiind solicitat de cetățeni să intervin.

Mihaela Brazdeș: Ce măsuri sunt luate?

Octavian Berceanu: Măsurile vor fi luate azi, cel târziu mâine. Amenda poate merge până la 200 de mii de lei. Ne uităm dacă avem argumente pentru a face o sesizare penală. În mare, din controale similare s a dispus readucerea terenului la condițiile inițiale.

„Putem să batem obrazul autorităților locale dacă au știut și nu ne-au contactat”

Mihaela Brazdeș: Pot fi sancționate și autoritățile locale care nu v-au sesizat?

Octavian Berceanu: Putem să batem obrazul autorităților locale dacă au știut și nu ne-au contactat, pentru că e în beneficiul cetățenilor să ne sesizeze. Cele mai multe sesizări le primim de la cetățeni. Aceștia sunt de 10 ori mai vigilenți în privința numărului de sesizări, dar ne concentrăm pe cei care au depozitat ilegal acolo.

Mihaela Brazdeș: Când vor fi ridicate toate acele deșeuri și unde vor fi duse?

Octavian Berceanu: Conform autorizației de mediu, acolo scrie că deșeurile care provin din escavări pot fi depozitate pe o perioadă scurtă și apoi mutate într un loc autorizat. Deșeurile din construcție trebuie predate unui salubrist autorizat și mutate din locul în care se află acum. Vorbim de o arie protejată.

Mihaela Brazdeș: Din ce în ce mai dese astfel de probleme, în astfel de arii?

Octavian Berceanu: Sunt din ce în ce mai dese amenzile pe care le dăm. Am dat la fel de multe amenzi câte s-au dat anul trecut și dublu decât s-au dat acum 2 ani. Ne bazăm pe sesizările pe care le fac cetățenii la Garda de Mediu și reușim să fim în punctele fierbinți unde se trec aceste depozitări ilegale de deșeuri.

Editor : L.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri