Topirea accentuată a gheții din Antarctica, un serios semnal de alarmă

Data publicării:
2512 20gheata-40412

Rata la care se încălzeşte stratul de gheaţă din vestul Antarcticii este printre cele mai mari din lume. Topirea gheţii antarctice a contribuit cu aproximativ 10 la sută din creşterea nivelului global al oceanelor. Cercetătorii americani au ajuns la acestă concluzie după ce au revăzut și completat temperaturile înregistrate în perioada 1957-2011.

Creşterea este de două ori mai mare decât se credea şi reprezintă de trei ori creşterea medie la suprafaţa Pământului în acelaşi interval de timp.

Aceste noi informaţii îi îngrijorează pe specialişti, care se tem că nivelul oceanului va creşte, iar efectele se vor simţi din San Francisco până în Shanghai.

Vestul Antarcticii are suficientă gheaţă încât să crească nivelul global al mării cu peste 3 metri dacă s-ar topi vreodată în întregime. Oamenii de ştiinţă consideră că nivelul global al mărilor va creşte cu până la 59 de centimetri secolul acesta. Creşterea poate fi chiar mai mare, dacă topirea stratului de gheață al Antarcticii se accelerează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri