Traseu turistic montan, distrus de o exploatare forestieră

Data publicării:
padure cu arbori cazuti

Traseul turistic prin Valea cu Apă şi Poiana Stechil, cândva unul din cele mai frecventate de la marginea Braşovului, a fost distrus. Amatorii de drumeţii şi mountainbike erau atraşi nu doar de peisaje, ci şi de faptul că puteau ajunge aici foarte uşor din oraş.

Vechile poteci pe care obişnuiau turiştii să meargă, unde se relaxau, acuma sunt înlocuite practic de urme lăsate de utilaje de cărat şi de transportat lemn, iar cei care obişnuiau să meargă acolo, până şi noi, bicicliştii, suntem foarte dezamăgiţi că, practic, ne-au distrus unul dintre cele mai importante trasee", spune Robert Lazăr, preşedintele asociaţiei „Braşovul pedalează”.

Pădurile din zonă sunt administrate de Regia Locală a Pădurilor Kronstadt. Oficialii acestei instituţii spun că au încredinţat unei firme misiunea de a scoate din pădure copacii căzuţi la pământ, iar singura rută pe care se putea circula era traseul turistic.

„Traseul turistic s-a stricat datorită lucrărilor de exploatare a masei lemnoase din zonă, lucrări pe care nu am putut să le evităm, deoarece în ianuarie anul acesta, în urma vântului puternic din 31, au fost doborâţi un număr foarte mare de arbori", spune Ciprian Cojanu, responsabil de fond forestier în Regia Pădurilor Kronstadt.

Din acelaşi motiv, un alt traseu turistic îndrăgit este în pericol: peste 1.300 de arbori doborâţi de furtună trebuie scoşi şi de pe dealul Tâmpa. În acest caz, singura cale este drumul care urcă de pe Tâmpa spre vârful Postăvarul.

Lemnul a trecut prin procedeul de inventariere, procedeul de marcare şi va fi extras cel mai repede, pentru a preveni infestarea cu dăunători”, a declarat Alexandru Cazan, şef de district în Regia Pădurilor Kronstadt.

Potrivit Regiei Pădurilor Kronstadt, exploatarea forestieră din zona Valea cu Apă - Poiana Stechil se va finaliza în luna august a acestui an. Tot atunci, promit reprezentanţii instituţiei, traseele turistice vor fi refăcute integral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri