Turiști împotriva naturii. Cetate străveche, tratată ca o gropă de gunoi

Data publicării:
gunoaie constanta

Vacanţa a trecut, gunoaiele rămân. Reporterii Digi24 umblă toată săptămâna prin ţară, ca să ne arate că unii nu ar trebui să mai plece în vacanţă până nu învaţă să lase locurile pitoreşti curate cum le-au găsit. Descoperim că unele cetăţi străvechi, urme ale romanilor şi oraşe importante sunt împânzite de deşeurile aruncate de turişti nepăsători.

Craiova

„Am ajuns la Craiova si văd gunoaie pe marginea drumului chiar din dreptul panoului care ne anunță că intrăm în capitala de județ”, relatează Paul Greavu, reporter Digi24.

Al şaselea oraş din România după numărul de locuitori arată deplorabil. Recipiente de plastic, materiale de construcţii şi resturi menajere împânzesc intrările în Craiova în loc de „bun venit”.

Mai încercăm o intrare, poate am avut ghinion. Şi la venirea dinspre Bechet găsim însă tabloul indolenţei. Singura soluţie ar fi să stea de pază poliţiştii locali. Sau educaţia.

O acțiune de conștientizare a populației și cu precădere la cei mici și am făcut în grădinițe o acțiune”, spune Adrian Cosman, viceprimarul municipiului Craiova.

Nu înţeleg oamenii de ce își pun în portabajul mașinii plasele, sacii, cu diverse gunoaie și le aruncă la drumul mare”, spune Gheorghe Călinoiu, comisar-șef Garda de Mediu Dolj.

Când sunt văzuţi, cei care murdăresc oraşul primesc amenzi. Dar nu se întâmplă prea des aşa ceva: în ultimul an au fost date doar 30 de sancţiuni la Craiova.

Constanța

Din păcate, gunoiul acoperă 2.000 de ani de istorie. Edificiul roman cu mozaic, construit undeva în secolul al IV-lea după Cristos, nu scapă nici el de indolenţa turiştilor care îl tratează ca pe o groapă pentru deşeuri. Spre stupefacţia oamenilor civilizaţi. Un cuplu de localnici stabilit în Germania este dezamăgit de ce vede în oraşul natal.

Activiştii de mediu încearcă din răsputeri să dea exemplu şi să nu îşi piardă răbdarea, dar le este foarte greu.

În ultimii 7 ani de zile de acţiuni de ecologizare, atât eu cât şi voluntarii asociaţiei pe care o conduc, au făcut zeci de acţiuni de ecologizare, încercând să facă un mesaj de exemplu de civism prin colectarea deşeurilor”, spune Victor Maxim, activist de mediu.

Sute de mii de oameni vizitează în fiecare an la Constanţa zona vestigiilor vechi de două milenii.

Deva

„Sunt la doi pași de Deva, pe una dintre șoselele pe care trec foarte mulți turiști: spre cetatea din oraș, se duc la Domeniul Regal de la Savârșin, și tot pe acest drum pleacă în vacanță în străinătate. Problema este că lasă dupa ei munți de gunoaie. Telespectatorii ne-au anunțat că în zona Vetzel situația devine tot mai greu de suportat”, relatează Carla Tănasie, corespondent Digi24.

Pe Drumul Naţional 7 trec în fiecare zi 30.000 de maşini în zona Deva. Iar efectul lipsei de civilizaţie se vede pe marginea şoselei.

Turiştii care împrăştie gunoaie unde le vine la îndemână sunt un pericol pentru natură. Deşeurile lor strică solul, vegetația și pânza freatică, spun specialiștii în protecţia mediului. Care cer autorităţilor mai multă implicare.

„Colectarea deșeurilor lasă mult de dorit, în special în apropierea căilor de transport auto și feroviar, asta și din cauză că adminstratorii infrastructurii de transport nu se ocupă absolut deloc cu salubrizarea”, spune Georgeta Barabaș, director Agenția Protecția Mediului Hunedoara.

Amenzile pe care administratorii drumurilor le pot primi de la Garda de Mediu pentru neridicarea gunoaielor ajung și la 60 de mii de lei. Nicio astfel de sancțiune nu a fost însă aplicată până acum în judeţul Hunedoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri